Na kontě má desetitisíce mýdel. K mýdlařce trefíte i po čuchu

3. listopad 2022

Michaela Sejkorová vyrábí přírodní mýdla už přes deset let. Původně byla učitelkou, po mateřské dovolené se ale do školy nevrátila. Místo toho si doma založila obchůdek a rodinný dům zaplnila svými výrobky. Vůně mýdla je tak pro Sejkorovy vůní domova.

Mýdlařka Michaela Sejkorová nevyrábí pouze mýdla, ale také přírodní tuhé šampóny, bomby do koupele nebo dokonce mýdla na praní. Základem jsou vždy kvalitní, přírodní suroviny. Její pracovna tak voní nejrůznějšími druhy olejů, květin a bylinek.

Ekzém, lupénka? Zkuste přírodní mýdlo

Používání přírodních mýdel může pomoct s různými kožními nemocemi. „Před deseti lety měly moje děti atopický ekzém, a když jsem začala používat přírodní mýdla, viděla jsem ze dne na den zlepšení. U sebe jsem zase před dvěma lety objevila lupénku, a když jsem na dovolené použila obyčejné mýdlo, tak se mi to během pár dní zhoršilo,“ vzpomíná mýdlařka.

Vyrobte si mýdlo doma

Výroba mýdla není nijak složitá. Stačí k tomu libovolný olej a hydroxid sodný. Tyto dvě suroviny se za pokojové teploty smíchají ručním mixérem, až vznikne hmota podobná vanilkovému pudinku. Poté můžete přidat esenciální oleje, bylinky nebo další látky podle libosti. Zamíchaná směs se pak přelije do formy vyložené pečicím papírem a nechá se ztuhnout.

„Mýdla se liší hlavně podle použitých olejů. Každá rostlinka má své vlastnosti, které přechází do oleje, a mýdlo je pak získává,“ vysvětluje Michaela. Do mýdla lze ale přidat i další látky, díky kterým získá blahodárné účinky. Třeba černé uhlí a zelený jíl pomůžou s akné. Bylinky jako kontryhel nebo maliník jsou zase vhodné na intimní partie.

Spustit audio

Související