Na malý dron povolení nepotřebujete, létání má ale jasná pravidla

9. duben 2019

Drony nejsou jen hračky, ale i sofistikovaná zařízení s kamerou, foťákem i GPS. Malé multikoptéry dělají radost pod stromeček, velké propracované bezpilotní letouny už můžou nadělat velkou neplechu.

V první řadě bychom si měli rozmyslet, za jakým účelem si létající stroj pořizujeme. Pokud je lehčí než 25 kg a máme ho pro sportovní nebo rekreační účely, povolení ani registraci nepotřebujeme. K profesionální činnosti už ano.

„Na druhou stranu si musíme uvědomit, že jakmile začneme dron řídit, stáváme se pilotem a každý pilot je za své činy a provoz letadla zodpovědný. Nesmíme v žádném případě nikoho ohrozit ani omezit. Proto není od věci, nechat si tuhle zálibu pojistit proti škodě třetím osobám,“ radí Vítězslav Hezký z Úřadu pro civilní letectví.

Když dron padá dolů jak neřízená střela

Létejte vždy co nejdál od lidí a budov. Při ztrátě řízení může dojít k volnému pádu. Například dron vážící 2,5 kilogramu je srovnatelný s půlkou klasické plné cihly. A pokud polovina cihly spadne z 25 metrů, tak může způsobit velkou škodu a být nebezpečná. Snadno způsobí úraz hlavy, nebo jiné části těla. Vrtulka bezpilotního letadélka zase může pro změnu nepříjemně poranit, posekat obličej.

Přehled základních požadavků na bezpilotní systémy

Provozování dronů se řídí danými pravidly a zákony

Stejně jako cyklista a chodec musejí vědět, jak se správně pohybovat po komunikacích, tak i pilot dronu musí znát bezpečnost provozu ve vzdušném prostoru. „Nejjednodušší cesta je podívat se na naše webové stránky do sekce bezpilotních letounů. Dozvíte se, co vše musíte znát v případě rekreačního, nebo profesního létání. Vyčtete zde, kdy už máte povinnost kontaktovat Úřad pro civilní letectví. Ale základní informace, jak létat bezpečně, by vám měli dát i certifikovaní prodejci dronů,“ vysvětluje mluvčí úřadu Vítězslav Hezký.

Natáčení veřejných prostor jedině s povolením

Pomocí dronů se natáčejí videoklipy kapel, doprava v centru města, nebo dostihové závody. Lákat nás můžou i letecké záběry nad zámeckým parkem, nebo hlubokou roklí. „Dejme jako příklad Velkou pardubickou, kde je na jednom místě obrovská koncentrace lidí, ale i zvířat. Při žádosti o povolení bere úřad v úvahu i skutečnost, že dron může vylekat koně a mohlo by dojít k nehodě. Provozovatel by si tedy měl tato, ale i jiná rizika předem vyhodnotit. Nikdy netočte a nefoťte z dronu hustě osídlené prostory na vlastní triko, vždy zadejte úkol profesionální firmě, která se spojí s ÚCL  a společně zhodnotí, jestli bude vydáno povolení, nebo ne.

Když se dron z nenadání objeví nad vaším bazénem, nebo pergolou, a podezřele dlouho stojí na jednom místě, oznamte to policii. Máte-li podezření, že vás přístroj natáčel, nebo fotil, nahlaste to na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Kde standardně nesmějí drony létat?

  • výše než 300 metru nad terénem
  • v nebezpečné vzdálenosti od lidí
  • v hustě osídlených oblastech
  • v blízkosti letišť bez koordinace
  • v zakázaných prostorech
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související