Na Štědrý den by doma neměla chybět rozkvetlá jarní květina

12. prosinec 2017

Celé Vánoce jsou o těšení se na jaro. Tak prožívali tuto dobu staří Římané nebo Keltové, kteří slavili slunovrat. A jarními květy přivoláváme slunce i dnes. Svědčí o tom rozkvetlé barborky. Ale zkušení zahradníci přirychlují i narcisy, hyacinty nebo tulipány. A skutečným „majstrštykem“ je rychlení konvalinek.

Možná si vzpomínáte i na šeříky, kterými se ve vyšší společnosti zdobily slavnostně prostřené vánoční stoly. „To se dnes už nevidí. A rozkvetlé konvalinky na Vánoce, to byl zahradnický majstrštyk. Bohužel to umějí už jen staří zahradníci,“ povzdychl si zahradník František Hlubocký.

Vánoční kaktusy a bramboříky se vrací do módy

Jejich kolébkou sice není naše země, ale například bramboříky se u nás pěstují více než sto let. Šlechtí se nové drobnokvěté odrůdy, které nejsou náročné na pěstování, vydrží velmi dlouho a krásně kvetou.

„Drobnokvěté bramboříky vřele doporučuju. Chtějí světlé okno a normální pokojové teploty. Ale nevadí jim ani chladnější místnosti, na rozdíl od vánoční hvězdy, která zimu nesnáší. Zaléváme do podmisky, a s další zálivkou čekáme do té doby, než květina vodu vypije. Rozhodně není dobré mít vodu v podmisce trvale, to každá květina uhyne. 

Vánoční kaktusy jsou nenáročné

Někteří lidé mají vánoční kaktusy ještě po svých babičkách. Takový letitý kaktus je třeba zkracovat. Když odkvete, může se seříznout a zkrátit. Opatrně se zálivkou. Tento kaktus nemusí mít příliš osluněné místo. Na léto se může dát ven, ale ne na přímé slunce. Daří se mu výborně pod keřem. Nikdy by ale neměl mít vodu dlouhodobě v misce, nesmí v žádném případě stát ve vodě. Lepší je zalít ho občas shora. Aby kaktus rozkvetl, je dobré ho během září přemístit někam na chodbu, a alespoň tři týdny nezalévat. Po tomto odpočinku začneme zalévat a na konci října už vidíme, že začne tvořit poupata. V té době by už měl být na místě, kde ho chceme mít. Pokud má nasazená poupata, neměl by se přenášet. Po rozkvětu už mu stěhování nevadí.

Chcete vědět, kdo bude vaším vyvoleným? Cesmína vám to prozradí

Zkuste méně známý vánoční zvyk, který pochází z Německa. Svobodné děvče si natrhá lístečky cesmíny, a na každý lísteček napíše jméno případného zájemce o její ruku. Strčí je na Štědrý den před spaním pod polštář, a na Boží hod ráno po slepu pod polštář sáhne. Na lístečku, který si vytáhne, je jméno jejího vyvoleného.

Spustit audio