Naučit se dobře foukat koule, to trvá roky. Jak vznikají v Oflendě vánoční ozdoby?

2. prosinec 2021

Skleněné foukané vánoční ozdoby vyrábějí  od září v Oflendě, místní části obce Mrákotín na Chrudimsku. Bývalí skláři ze zrušené výrobny v Horním Bradle se tak snaží udržet tradici českého foukaného skla. V pořadu Kdo umí, ten umí jsme jim nahlédli pod ruce.

„Foukání je základ a vrchol umění foukačů. Možná větší, než v klasických sklárnách, kde foukají přes píšťaly. Tam mají možnost nepovedený výrobek v peci znovu roztavit a sklářský kmen použijí znovu,“ vysvětluje vedoucí výroby nově vzniklé firmy Koulier Růžena Secká.

Foukají na první dobrou

Pokud se při výrobě skleněné vánoční ozdoby nepovede správný tvar, foukač ho musí zahodit a začít znovu. Proto mistři skláři v Oflendě foukají na první dobrou. Co to znamená?

Čtěte také

„Doveze se polotovar, což jsou dlouhé skleněné trubice. Ty foukači rozdělí na hořácích na malé dílky a z jednotlivých dílků foukají vánoční ozdoby. Do forem se foukají ptáčci a labutě. Volně nad ohněm se tvarují koule, ale také špice, zvonky, rampouchy, dokonce umíme volně foukat anděly, čerty a Mikuláše,“ vyjmenovává Růžena Secká. 

Celou pracovní dobu sedí foukači u hořáků, které vydávají poměrně velký hluk, proto mají všichni zaměstnanci sluchátka na uších a poslouchají to, co je jim příjemné.

Naučit se vyfoukat kouli trvá roky

Foukači musí mít hlavně šikovné ruce. Je totiž velmi důležité sklem pravidelně otáčet. „Stačí otáčet na jednu stranu o chlup víc a už se vám nikdy koule nepovede. A točit musíte pořád. I v puse musíte stále točit odtažkem, aby byla kulička krásně prohřátá a pravidelná. Naučit se dobře foukat koule, to trvá dva roky. My se ale učíme celý život, protože pořád vymýšlíme nové věci,“ doplňuje vedoucí výrobny Secká.

Nové nápady a inspiraci přináší do výroby spolumajitelka nové firmy v Oflendě a zároveň zámecká paní na zámku Loučeň na Nymbursku Kateřina Šrámková. Na svém zámku pořádá každoročně během adventu akci pro veřejnost Příběh vánočního stromečku. Teď jí k profesi zámecké paní přibyla nová funkce. Vyzdvihnout šikovné české ruce a zajistit dostatečný odbyt kvalitních, ručně vyráběných vánočních ozdob.

Pohádkově mramorované Vánoce

„Výkladní skříní jsou teď mramorované baňky, které děláme technikou mramorování jen na Oflendě. Je to naše prestižní záležitost a úplná novinka. Tuto techniku používáme poprvé. Je to absolutně ruční práce, žádná z baněk není stejná,“ popisuje nové trendy majitelka firmy Koulier.

Novinka letošního roku - mramorované vánoční baňky

„Pracujeme s mícháním barev, jednotlivé odstíny se postupně přelévají a dobarvují, aby krásně ladily. A když je to sladěné do barev, tak se baňky smáčejí do laku, aby to vypadalo honosně a mramorově. Vzniká taková duhová, mramorovaná koule pro štěstí,“ popisuje novinku Růžena Secká.

Mramorované koule se líbí zejména mužům. Ženy si potrpíš spíše na pohádkové Vánoce. V Oflendě se inspirují pohádkou Tři oříšky pro Popelku. „A když budou lidé pozorní, tak zjistí, že na dominantních labutích jsou křidélka přesně podle náhrdelníku, který měla Popelka na krku,“ uzavírá pohádkové Vánoce Růžena Secká. Všichni staronoví foukači a malířky doufají, že jejich příběh foukání tradičních českých ozdob bude v Oflendě pokračovat a lidé si k nim opět najdou cestu.

Spustit audio

Související