Výroba vánočních ozdob v Horním Bradle končí. Podniku zlomil vaz pokles zakázek ze zahraničí

17. únor 2021 10:33

Vypnout pece a uhasit plameny. Po 75 letech končí výroba vánočních ozdob na Chrudimsku. Továrna na krásu neustála propad exportu a pokles zájmu zahraničních klientů. Ručně vyráběné ozdoby z Horního Bradla putovaly do celého světa.

V Horním Bradle se vyrábí široká paleta vánočních ozdob. Drtivá většina končí v zahraničí a každá země má svoje požadavky, jak má výrobek vypadat. V Horním Bradle tak umí ozdoby na míru pro Ameriku, Austrálii, vyváželi do Itálie, Švýcarska a dalších a dalších zemí. Všechno se vyrábí ručně - podnik zaměstnává foukače, malířky a další specifické profese. V plné sezóně tam vytvoří asi pět tisíc ozdob za den.

Čtěte také

Podnik patří pod výrobní družstvo ve Dvoře Králové, což je jeden z největších výrobců ozdob v celé Evropské unii. Jenže v posledních letech export postupně klesal a situaci ještě zhoršila pandemie koronaviru. Během ní se zakázky propadly asi o třetinu. Podle předsedkyně výrobního družstva Růženy Secké se vedení rozhodlo nedržet nad vodou dva podniky, ale jeden provoz zrušit a soustředit se na závod ve Dvoře Králové.

Konec ozdob z Horního Bradla

Dnes ráno se na facebookovém profilu Vánoční ozdoby Horní Bradlo objevilo oznámení začínající: Vážení zákazníci, přátelé, děkujeme Vám touto cestou za přízeň, kterou jste nám za ta léta zachovali. Bohužel s velkým zármutkem v srdci musíme oznámit, že naše provozovna v Horním Bradle KONČÍ!! ...

Ve stovkách komentářů lidé vyjadřují podniku s mnohaletou tradicí podporu, ale také rozhořčení nad aktuální situací.

Výroba ozdob v Horním Bradle v roce 1970

Situace nejspíš směřuje k definitivnímu konci výroby v Horním Bradle. V podniku pracuje kolem čtyřiceti lidí, počet se různě mění během sezóny a množství zakázek. Mezi zaměstnance patří právě i předsedkyně družstva Růžena Secká, která s ukončením provozu nesouhlasí.

Naznačila, že se lidé ze sklárny pokusí najít ještě nějaké řešení, jak výrobu udržet. Taková krajní varianta je, že by třeba část provozu odkoupili a převzali sami zaměstnanci. Ale zatím není nic jisté a oficiálně tedy platí rozhodnutí výrobu ozdob zastavit.

Spustit audio

Související