Nejvíc dobrovolných hasičů a hasiček žije v Kunčicích

22. únor 2020

Sportovní výkony i společenské akce proslavily kunčické hasiče široko daleko. Obec na levém břehu Tiché Orlice, místní část Letohradu, se může pochlubit největším sborem dobrovolných hasičů v Pardubickém kraji.

Nejsilnější sbory dobrovolných hasičů, najdeme právě na Orlickoústecku. Vyplývá to ze statistiky Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje. V Letohradu - Kunčicích má sbor 191 členů, Lukavice se mohou pochlubit se 175 členy a dobrovolných hasičů z Líšnice je celkem 165. 

Jubileum oslaví za rok

Sbor dobrovolných hasičů Letohrad  -  Kunčice existuje 129 let, založený byl v roce 1891. Velké úspěchy má zejména v práci s dětmi a mládeží. Sbor má dvě družstva mladších žáků, dvě družstva starších žáků, družstvo dorostenek a družstvo dorostenců. Mladí hasiči se účastní celostátní hry Plamen a to už od jejího prvního ročníku, který se konal v roce 1972.

Mladí hasiči z Kunčic téměř pravidelně v této hře získávají ocenění, a to nejen v okresním, ale i krajském kole. A pravidelně se také účastní Orlickoústecké ligy, seriálu soutěží v požárním útoku. Od útlého věku pomáhají při brigádách a udržování hasičské techniky. Starší kolegové pro ně za to pořádají výlety, dětská odpoledne, ale i hasičský letní tábor.

Požární útok SDH Kunčice

„Náš tábor je určený i pro širokou veřejnost, pravdou ale je, že celou kapacitu většinou zaplní naši malí hasiči, takže ostatní zájemce musíme s díky většinou odmítat. Tábor má vždy nějaké téma, ale samozřejmě ta jeho náplň je jasná, tedy hasičská“ směje se instruktor Ladislav Štěpánek mladší.  

V současné době ve sboru působí dvě družstva mužů a jedno družstvo žen. Tato družstva se účastní Extraligy České republiky v požárním útoku. Medailové příčky družstva dospělých zdolávají i ve Východočeské hasičské lize nebo Velké ceně Ústeckoorlicka.

Kunčický pohár je součástí Extraligy

Výjezdová jednotka typu JPO V má okolo dvaceti členů,  je určená pro zásahy civilní obrany. S povodněmi mají hasiči zkušenost i z vlastní obce. „V roce 1997 byla pod vodou velká část Kunčic. Ale pomáháme i jinde. V roce 2002 například lidem při povodních ve Vojkovicích na západě Čech, “ vysvětluje starosta sboru Ladislav Štěpánek. „Do Vojkovic jsme vezli také finanční dar, který jsme vybrali mezi členy a na naší hasičské soutěži.“

SDH Letohrad - Kunčice pořádá dvě soutěže v požárním útoku.  Soutěž „O pohár SDH Kunčice“ je určená kolektivům mladých hasičů. Jednou z nejvýznamnějších akcí pro kunčické hasiče je ale organizace soutěže pro dospělé „Kunčický pohár“.

Soutěž Kunčický pohár je už několik let zařazena do seriálu soutěží Extraliga České republiky v požárním útoku. Letos se bude konat 26. července. Hasička Eva Vrbová dodává: „Soutěže se každoročně účastní desítky družstev, ten počet se pohybuje okolo padesáti. Přijedou ta nejlepší družstva z celé republiky a opravdu je to pěkná podívaná a velký sportovní zážitek pro všechny.“

Legrace chybět nesmí

Dobrovolní hasiči z Kunčic pořádají celou řadu kulturních a společenských akcí. Je to tradiční hasičský ples, Skiples, taneční zábavy, Retrovečer. Hasiči připravují také Kunčickou pouť, se mší pod širým nebem nebo výlety pro členy sboru. Při dobrých sněhových podmínkách provozují lyžařský vlek.

Mladí dobrovolní hasiči z SDH Kunčice

Na chodu sboru se významně podílejí hasičky. Jsou nepostradatelným článkem týmu na každé akci, kuchyně funguje pod taktovkou Lenky Šlezingrové: „Jsme skutečně sehraný tým, vždyť společně vaříme nejméně třicet let. Pořádáme například labužnickou soutěž Kunčický křapáč nebo tradiční zabijačku. Naše dobroty nechybí při slavnostním vyhlášení Východočeské hasičské ligy. Gastronomickou specialitou sboru je Kunčický vrabec.“

Další početné sbory dobrovolných hasičů

Kde najdeme další velké sbory dobrovolných hasičů v našem kraji? Podle informací starosty Krajského sdružení hasičů Josefa Bidmona má na Svitavsku největší sbor Dolní Újezd, celkem je to 154 členů. Shodný počet. 131 členů, mají obce Desná a Lubná.

Na Chrudimsku mají nejsilnější sbor Morašice, má 135 členů. V Pokřikově je členy sboru 132 dobrovolných hasičů. Na Pardubicku má nejvíc dobrovolných hasičů obec Čeperka, celem je to 117 členů. Jen o tři méně má Sbor dobrovolných hasičů v Ostřetíně.   

autor: BRA
Spustit audio

Související