Němý svědek válečného masakru mění podobu. Zámeček má opravenou věž

23. červen 2020

Už několik let se Československá obec legionářská snaží vylepšit vzhled pardubické Larischovy vily. Právě tam si gestapo vyřizovalo účty s obyvateli vypálené osady Ležáky. Všechno se sune správným směrem.

 

Přesně 78 let po tragických událostech představí legionáři první opravenou část vily, věž směrovanou do parku. „Má velikost pětipatrového domu. Ukážeme i tři sklepení, kde byli před popravou ve vězení ležáčtí obyvatelé. Chceme předvést donátorům jako je kraj, město, ministerstvo kultury, že investované peníze jsou uložené velice dobře,“ myslí si zástupce legionářů František Bobek.

Oheň (bez)naděje

Tradiční připomínka událostí z války letos bude vlivem koronaviru jiná. „Oheň zapálíme hned ráno přímo v Ležákách za pomoci paní Jarmily Doležalové rozené Šťulíkové, která je poslední přeživší po ležáckém masakru. Kolonou historických vojenských vozidel odvezeme oheň společně s paní Doležalovou na Zámeček.“

Čtěte také

Program bude podle Bobka od 14 hodin pokračovat za účasti významných hostů včetně britského velvyslance s chotí. Veřejnost nemá vyloženě zákaz, ale program pro ni připravují legionáři až na září během Dnů evropského dědictví ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích.


Zámeček budoucnosti

Po opravené věži na renovaci čekají střechy paláce. Místo by jednou mělo sloužit hlavně dětem a mládeži. V plánu je několik muzejních expozic včetně autentických věcí z dob poprav. I na nedalekém popravišti by měl vzniknout památník s poměrně blízkou tématikou.

Obyvatele Ležáků převezli nacisté na Zámeček v Pardubičkách 24. června 1942. Rodičům odebrali děti. Larischova vila je od loňského podzimu Národní kulturní památkou.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související