Neodolatelné tvarohové noky s borůvkami, v létě to nejlepší pro vaše oči i mlsné jazýčky
Uplatnění borůvek v kuchyni je velké. Pro svou vynikající nezaměnitelnou chuť nemají příliš konkurenci. Používáme je hlavně do sladkých jídel jako náplně do knedlíků, buchet a koláčů, do různých tvarohových krémů, pěn i jako součást mini desertů a finger foodů.
Borůvky jsou stálicí mezi oblíbeným ovocem při přípravě sladkých jídel. A teď právě nastala jejich sezóna.
Borůvky dozrávají začátkem července a sbírat je můžete až do konce srpna. Ve vyšších polohách dozrávají o něco déle a na keřích vydrží až do prvních mrazíků. Na jejich sběr budeme mít tedy dostatek času.
Suroviny:
250 g měkkého plnotučného tvarohu, 80 g dětské krupičky, 2 vejce, 50 g změklého másla, 2 lžíce tučné kysané smetany, špetka soli, 400 g borůvek, 60-80 g krupicového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 125 ml smetany na šlehání
Postup:
Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky. Zašlehejte tvaroh a kysanou smetanu. Přisypte krupičku a zlehka zapracujte bílky. Z těsta dvěma lžícemi vykrajujte noky a ihned je vkládejte do vroucí vody. Pokud se těsto lepí na lžíce, namáčejte je před vykrojením noku do studené vody. Vařte 5-6 minut, během vaření je otočte. Před vyjmutím jeden rozkrojte; pokud je uprostřed uvařený, vyjměte je cedníkem a nechte okapat.
Borůvky vložte do kastrolu, posypte cukrem, zakapejte citronovou šťávou, lehce pomačkejte. Zahřívejte, aby se rozpustil cukr a borůvky byly teplé; trvá to pár minut. Noky rozdělte na talíře, přelijte borůvkami a ozdobte šlehačkou.
Borůvky patří k nejoblíbenějšímu a díky vysokému obsahu vitamínů i nejhodnotnějšímu ovoci v domácí kuchyni i potravinářském průmyslu.
Nejchutnější a nejzdravější jsou čerstvě natrhané. Uchovat čerstvé je můžeme v lednici 2 - 3 dny, rozložené v tenké vrstvě, aby se nepomačkaly a nepustily šťávu. Dalším skladováním ztrácejí na kvalitě a chuti. Měknou, hořknou a jsou náchylné na plesnivění.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.