Neštiťte se pavouků. Jsou výjimeční svým vzhledem i chováním

21. červen 2021

Ondřej Machač je tajemníkem České arachnologické společnosti. Jeho velkým koníčkem je výzkum skupiny pavoukovců, kam kromě pavouků patří například sekáči, štírci, roztoči včetně klíšťat, a také krátkochvosti. Ty ale v českých podmínkách najdete jen ve sklenících.

Nejčastějšími pavouky v české přírodě jsou křižáci na loukách, různé druhy slíďáků, kteří běhají po suchém listí, v domácnostech můžete objevit velké chlupaté pokoutníky, kteří často uvíznou třeba ve vaně.  

„Pokud vynesete pokoutníka z koupelny na zahradu, nic se mu nestane, najde si ubytování jinde. Ale taky se může stát, že se vám do domu zase vrátí,“ směje se Ondřej Machač.

Matka se nechá samou láskou sežrat

Pavouci jsou podle zoologa Ondřeje Machače nesmírně zajímavými živočichy, jak barevně, tvarem těla, tak způsobem chování. Většina samic pavouků se vzorně stará o nevylíhlá mláďata. Opečovávají svůj kokon s vajíčky, nosí je všude s sebou, tahají je na sluníčko, aby se jim dobře dařilo. Některé druhy pavoučích matek střeží svá pavoučata až do vylíhnutí. Pak matka uhyne a svým dětem poslouží jako první potrava.

Ondřej Machač z České arachnologické společnosti

A kolika let se pavouk dožívá? „Je to různé podle druhu, ale drtivá většina pavouků má jednoroční cyklus, žije několik měsíců až rok. Většinou je to tak, že čím větší druh pavouka, tím se dožívá více. Výjimku tvoří pavouci stepníci. Samečci mají červěně zbarvený zadeček se skvrnkami, ti se dožívají až pěti let,“ vysvětluje Ondřej Machač.

Víte, kolik druhů klíšťat žije v České republice, a že rozhodně nepadají ze stromů? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.