Netradiční prázdninový výlet? Staňte se v Králíkách dobrým celníkem

1. červenec 2024

Ve Východočeském památníku celnictví  v Králíkách se můžete stát „Dobrým celníkem“. Letos tam rozšířili svoji nabídku pro školy i rodiny s dětmi a ve spolupráci se Speciální základní školou Králíky vznikl nový zábavný kvíz.

„Jsme rádi, že jsme mohli situovat náš Východočeský památník celnictví do pohraničí, oblasti, která je bytostně spjatá s clem, ale také s pašeráctvím. Expozice odpovídá 21. století, kdo čeká vitríny a někdejší nudu, takhle to úplně není,“ říká ředitel Muzea K-S 14 „U cihelny“ Richard M. Sicha.

„Celnictví je nejstarší řemeslo, my se setkáváme s celnictvím už ve starověkém Egyptě. Ale snad není nikdo, kdo by neznal svatého Matouše, jednoho z apoštolů. Což je vlastně napravený hříšník, on byl celníkem a samozřejmě se tam dopouštěl nějakých nepravostí, ale potom následoval Ježíše Krista,“ vysvětluje Sicha.

Dobrý celník

Východočeský památník celnictví uzavřel memorandum se Speciální základní školou, která se stará o děti s poruchami učení i s různými typy hendikepů. „A pro nás to je zajímavé, protože i my se učíme, jak pracovat s dětmi. Paní Iva Nesvadbová, která je speciální pedagog, byla hybným prvkem v tom, že vznikl tento edukační program nazvaný S celníky a pašeráky, staň se dobrým celníkem,“ vysvětluje Richard M. Sicha.

Čtěte také

„Funguje to tak, že každý účastník dostane kvízový list. V expozici jsou jednotlivá zastavení, kde musí zjistit správnou odpověď, ze které vyplývá jedno písmeno. To se vloží do tajenky a v momentě, kdy vyluští tajenku, dostane certifikát, že je dobrým celníkem,“ vysvětluje Sicha.

Zahrát si může každý, existují totiž tři varianty obtížnosti. „Nejmenší děti hledají mince, pro děti prvního stupně je to takové obecné, aby rozvíjely vědomosti a poznání, je to taková konfrontace toho, co v tom muzeu vidím, co jsem schopen zařadit. To nejtěžší je pro starší děti a dospělé, tam už jsou i matematické úkoly.“

Východočeský památník celnictví a Památník obětem internace najdou zájemci přímo na náměstí v Králíkách. Otevírací doba je od středy do neděle, ale je lepší ji ověřit na stránkách  muzeumcelnictvi.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.