Nevyléčitelná šarka a méně škodlivá sazovitost. Ne vždy je ovoce ve formě
Zrající ovoce je neklamným znakem toho, že se blíží podzim. Jak poznáte, že plod je tak akorát? Každá odrůda má přibližné datum sběru. Když plod v této době uchopíte a lehce s ním pootočíte, měl by vám lehce spadnout do dlaně. „Pak už na nic nečekejte a sklízejte. Jinak zafouká a celá úroda vám spadne na zem,“ říká zahradník František Hlubocký.
Sazovitost broskví
Na broskvích jsou černé šmouhy podobné sazím, to je postřeh několika posluchačů – zahrádkářů. Podle zahradníka Hlubockého se to stává tam, kde je příliš hustá zahrada, a spíše ve vyšších oblastech, kde je ráno hodně rosy. Drobné šmouhy jsou mikroskopické řasy, které se nalepí na plod a na jeho povrchu se zabydlí. Na štěstí to není pro ovocný strom nic fatálního. Ovoce stačí pořádně vydrhnout a může se jíst. Sazovitost se vyskytuje i u jiných ovocných stromů.
Šarka likviduje tradiční odrůdy švestek
Klasická odrůda - švestka domácí - už není schopná ustát současné choroby. Šarka ji doslova ničí. Proto už se nedá ani koupit, byla stažena ze sortimentu.
Ale existuje několik odolných vyšlechtěných odrůd švestek, které jsou té domácí velmi podobné, například odrůda Prezident. Zeptejte se zkušeného pěstitele – školkaře, která odrůda je vhodná právě pro vaši zahradu.
Jak poznat šarku?
Virová choroba šarka postihuje celý strom. Nejčastěji švestka odkvete, nasadí plody, ty ale spadnou mnohem dřív, než dozrají. Některé plody se udrží, ale jsou zdeformované, nehezky vybarvené, propadlé, s červenými skvrnami. Pokud se ho snažíte rozloupnout, nepodaří se vám to. Žilky přirostlé k pecce jsou červené. Švestka není chutná, takový nemocný plod se nehodí ani na kvašení. Jediné řešení je všechny plody zlikvidovat a strom vykopat. Pokud ho necháte na zahradě, mšice chorobu roznesou na další stromy.
„Další choroby, kterými švestka trpí, nejsou už tak likvidační. Na strupovitost a korkovitost u švestek lze použít na jaře postřik,“ doplňuje zahradník František Hlubocký.
Související
-
Dejte na vaší zahradě šanci mangoldu
Mangold je brácha červené řepy, jak jsme se dozvěděli od zahradníka Františka Hlubockého. Je to jak okrasná, tak velmi chutná a zdravá zelenina, bohatá na vitamín C.
-
Lalokonosci, obaleči, smutnice. Jak je vystrnadit ze zahrádky?
Červen je plodný měsíc, ve kterém se množí i různí zahradní škůdci. Například lalokonosec. Tento tmavý brouk se v Česku usadil už před čtyřiceti lety.
-
Avokádo, hrozny, kvalitní čokoláda. Zdravé pro lidi, toxické pro psy
Čím kvalitnější čokoláda, tím více kakaových bobů, a tím jedovatější pro zvíře. Čokoláda obsahuje deriváty xantinu, což je toxická látka pro psy i kočky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.