Nejlepší bábovka od babiček z Drachtinky
Tuto bábovku jednou ochutnáte a už nebudete chtít jinou.
Kynutá metynka s mákem a povidly
Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí. Tenhle peče naše moderátorka Jitka Slezáková.
Vůbec není dusivá. Naopak, šťavnatější bábovku jste ještě nejedli.
Bábovku pečou v Domově seniorů Drachtinka v Hlinsku. Tajemství tohoto receptu? Jablka! Vše se dobře promíchá, nalije do velké formy a peče a peče a peče... Až je to upečené. Nechat zchladnout, nakrájet a potom si už jenom nechat chutnat.
Suroviny
500g polohrubé mouky
500 g nastrouhaných jablek
1/4l hrnek cukru krystal
1 dětský hrnek oleje
3/4 dětského hrnečku mléka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
4 vejce (z bílků ušlehat sníh)
nasekané vlašské ořechy (nemusí být) a rozinky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.