Kynutá metynka s mákem a povidly

Mák a povidla, to je osvědčená kombinace. S kynutým těstem a drobenkou vznikne lahodný moučník, který rádi ochutnají i ti, kteří mák moc nemusí. Tenhle peče naše moderátorka Jitka Slezáková.

Suroviny:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g másla
30 g droždí
2 žloutky
hrnek mléka
3 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli

Na náplň:
300 g máku
mléko
cukr podle chuti
2 lžíce povidel
1 lžíci rumu
rozinky

Drobenka:
polohrubá nebo hrubá mouka
cukr krupice
změklé máslo

Postup:

Nejlepší je těsto připravit v domácí pekárně. Pokud ji nemáte, postupujte podle následujícího návodu. V malé misce si připravíme kvásek – do teplého (ne horkého!) mléka se špetkou cukru nadrobíme droždí a necháme chvilku odpočívat.

Do mísy nasypeme mouku, oba cukry a špetku soli. Uděláme důlek, do kterého vyklepneme žloutky a nakrájené změklé máslo, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

Těsto rozprostřeme na plech s vyšším okrajem vymazaný a vysypaný hrubou moukou nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřeme náplň, posypeme drobenkou a dáme péct do trouby na 170°C s horkovzduchem asi na 25 minut.

Maková náplň s povidly

Mléko přivedeme k varu, přisypeme mletý mák a ostatní suroviny, necháme chvíli povařit. Jitka doporučuje osladit lžící sirobu, náplň získá zvláštní chuť. Na drobenku si smícháme mouku a cukr a přidáme máslo. Promnutím vytvoříme drobenku, kterou pak posypeme koláč.