Dýňová polévka

Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky. Výhodou hokkaidó je, že se nemusí loupat a tak je polévka hotová raz dva.

Ingredience
  • 700 g dýně Hokkaido
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • Na ozdobu:
  • zakysaná smetana
  • mandlové lupínky, slunečnicová nebo dýňová semínka

Dýni omyjeme a nakrájíme na kousky. Hokkaido nemusíte loupat, slupka při vaření změkne. Česnek oloupeme a plochou stranou nože rozmáčkneme a dáme spolu s dýní do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni 30 minut, až dýně změkne.

Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.

Při podávání zdobíme lžící zakysané smetany a plátky mandlí, které jsme nasucho opražili na pánvi.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.