Dýňová polévka

Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky. Výhodou hokkaidó je, že se nemusí loupat a tak je polévka hotová raz dva.

Ingredience
  • 700 g dýně Hokkaido
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • Na ozdobu:
  • zakysaná smetana
  • mandlové lupínky, slunečnicová nebo dýňová semínka

Dýni omyjeme a nakrájíme na kousky. Hokkaido nemusíte loupat, slupka při vaření změkne. Česnek oloupeme a plochou stranou nože rozmáčkneme a dáme spolu s dýní do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni 30 minut, až dýně změkne.

Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.

Při podávání zdobíme lžící zakysané smetany a plátky mandlí, které jsme nasucho opražili na pánvi.

  • Krmítko
    Krmítko

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.