Vánoční čokoládový dort
Potřebujete: Korpus (průměr 16 cm): 140g hladké mouky, 175g cukr krupice, 7 vajec, 45g moučkového cukru, 140g másla, 140g kvalitní hořké čokolády
Náplně:
švestková povidla cca 150g,
trocha rumu,
opražená lísková jádra,
400ml tučné smetany,
perníkové koření,
vanilka,
400g kvalitní hořké čokolády,
ozdoby (sněhové vločky) na dozdobení
Postup:
Korpus: Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a oddělíme si žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme se změklým máslem, moučkovým cukrem a rozehřátou čokoládou. Do této směsi přidáváme po lžících vyšlehané bílky s krupicovým cukrem, střídavě s prosátou moukou. Směs vlijeme do dortové formy o průměru 16 cm a pečeme na 180 stupňů po dobu 50 - 55 minut.
Po upečení a vychladnutí dvakrát podélně rozřízneme. První vrstvu potíráme švestkovými povidly, do kterých můžeme přidat trochu rumu. Posypeme nasekanými lískovými jádry opraženými v troubě, aby vynikla jejich chuť. Přiklopíme další vrstvou korpusu. Vrchní část opět potřeme, tentokrát polovinou čokoládového krému. Ten připravíme následovně: Dáme vařit smetanu, do které nasypeme perníkové koření a vanilku. Jakmile začne smetana bublat, postupně ji lijeme do misky, kde máme připravenou nalámanou čokoládu. Špachtlí vymícháme krém. Ten pak dáme schladit. Polovinu použijeme do korpusu na namazání druhé vrstvy, další část krému vyšleháme a pokryjeme vršek i strany celého dortu.
Vánoční čokoládový dort můžeme pak „zasněžit“. Buď pocukrovat nebo vykrájet z marcipánové hmoty vločky nebo jiné vánoční tvary. Ozdoby v podobě sněhových vloček lze sehnat i v obchodech.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.