Detektivky, historie i sci-fi. Poznejte spisovatele z východních Čech

Iva Tajovská, autorka psychologických a historických románů

Narodila se a stále žije v Pardubicích. Město, zvláště jeho historie, ji inspirovalo k několika jejím románům. Další část její tvorby je psychologická a se sociálními tématy.

Debutovala v roce 2006 sbírkou novel Jepičí hvězdy. Podle jedné z nich, s názvem Archiv, natočila České televize o tři roky později stejnojmenný film. Následovaly další úspěšné romány a povídkové soubory, jejichž hlavním tématem byly vztahy a také sociální témata.

Předlohou knihy Podlaha z trávy a strop z hvězd, ve kterém popisuje svět lidí bez domova, je skutečný příběh pardubického bezdomovce Petra Bakly. Ten je také hlavní postavou stejnojmenného dokumentárního filmu, který Iva Tajovská natočila společně se svým manželem.

Sociální témata jsou Evě Tajovské blízká i pro její profesní zaměření. Působila jako sociální pracovnice, v humanitární organizaci. Další velkou skupinou jejích knih jsou ty historické. Zaměřuje se v nich na nedávnou historii především na Pardubicku a Chrudimsku.

Velký úspěch sklidila její trilogie Odpusť, že jsem se vrátil, Hořící nebe a Než se rozdělíme o osudech několika rodin od konce 2. světové války až do 90. let 20. století. Nebo její poslední kniha A lampa ještě hořela, která připomíná kdysi velmi slavný pardubický hotel a restauraci Veselka, který zbourali v roce 1972. Iva Tajovská má na svém kontě 10 vydaných knih, píše také písňové texty a chystá divadelní hru.

Co se dočetla v denících legionářů a proč ji to téma tak zaujalo, že mu věnovala dvě knihy? A proč velkou část svých románů umístila právě do Pardubic a okolí? Poslechněte si.

Spustit audio

Související