Nová mobilní aplikace zachytí rakovinu plic včas

17. říjen 2018

V České republice byla spuštěna mobilní aplikace LungScreen, díky které si každý majitel chytrého telefonu může zjistit, jak jsou na tom jeho plíce. Rakovina plic totiž tzv. nebolí, a její odhalení přichází většinou pozdě.

Mobilní aplikace obsahuje několik otázek a celý test trvá asi dvě minuty. Jednoduchý program vyhodnotí riziko zadavatele podle informací, které tam zadá. Podle míry rizika pak systém doporučí, zda je potřeba vyhledat lékaře nebo udělat jiná opatření.

Nová aplikace vznikla za podpory České chirurgické společnosti a České pneumologické a ftizeologické společnosti.

80 % lidí s rakovinou plic jsou kuřáci

„Do programu zadáme věk, pohlaví, zda kouříme, odkdy, jak dlouho a v jakém množství. Všechno se točí kolem kouření. Důvod je jasný. Osmdesát procent všech pacientů s rakovinou plic jsou kuřáci. A čtvrtina všech kuřáků onemocní rakovinou plic. A pozor! Před patnáctým rokem je kouření nejrizikovější,“ varuje MUDr. Ivo Hanke, zástupce přednosty pro hrudní chirurgii z Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Další dotazy v mobilní aplikaci se kromě kouření týkají i zdravotního stavu nejbližších příbuzných, místa, kde žijeme, a kde pracujeme.

Po krátkém testu zmáčknete tlačítko s nápisem CO DĚLAT, kde se objeví vyhodnocení i kontakty na nejbližší odbornou ambulanci. „Aplikace pomáhá odhalit rizikovou skupinu, připomenout vhodnost návštěvy specialisty a ideálně nasměrovat takového pacienta na správné pracoviště, které řeší nejen diagnostiku, ale i případnou komplexní léčbu," dodává primář Ivo Hanke.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.