Novinky v rané péči po výměně kloubu. Chce to méně ledu a více pohybu

28. srpen 2024

Výměna kyčelního nebo kolenního kloubu rozhodně není malý zásah do těla. Výměna se týká většinou jamky i kloubní hlavice. Podle fyzioterapeutky Venduly Vrbové je velmi důležité začít o ránu pečovat bezprostředně po operaci, tedy ještě v nemocnici.

„Možná to posluchače překvapí, ale nejnovější poznatky z oboru teď vyvrátily předchozí postupy. Chybou je ránu po operaci chladit a ledovat. Dělá se to kvůli zmírnění bolesti. Problém je v tom, že ledování brzdí zánětlivou reakci, kterou pro správné hojení potřebujeme,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Ledování brzdí hojivou reakci

Nové doporučení zní: Ledovat jen pár hodin po operaci, ale pak už ne.

Čtěte také

„Pacient může sám ovlivnit otok, který vzniká na jizvě bezprostředně poté, kdy se rána zašije. Rána nateče a probíhá tzv. sterilní zánět, který je důležitý, díky němu se rána hojí. Ledování nedoporučuji, protože brzdí hojivou zánětlivou reakci, kterou ale chceme. Pokud rána bolí, rozhodně se nedoporučují léky, které tlumí zánětlivou reakci. Volíme jiné léky, které potlačí bolest, ale proti zánětu nepůsobí,“ říká Vendula Vrbová.

Pohyb ještě na nemocničním lůžku

Podpořit vstřebávání otoku můžete pohybem jiné části těla, než je operovaný kloub. Pokud máte operované koleno, zkuste například propínat špičku nohy, můžete to dělat vleže nebo vsedě. Nebo pohybujte kyčlemi. Využijte zdravé části těla. Zvýšíte tak celkové prokrvení v celé končetině, což podpoří hojivý proces, budou přirůstat nové kapiláry a otok se začne vstřebávat.

Podle fyzioterapeutky také hodně pomáhá dechové cvičení, správné dýchání do bránice. I tím dochází ke zrychlení krevního oběhu v celém těle. Nebo můžete cvičit rukama s činkami.

„Neulevujte si, prokrvujte tělo, uvidíte, že se vám to v budoucnu vyplatí. Po příchodu z nemocnice nenadlehčujte operovanou nohu a doporučuji domů rotoped. Nejdřív s nulovou zátěží a potom můžete pod vedením fyzioterapeuta přidávat,“ uzavírá Vendula Vrbová.

Spustit audio

Související