Obří kamenné postele i žraločí zuby. Jaká tajemství odhaluje Přeloučsko?

10. duben 2020

Pokud zamíříte do lesa poblíž Zdechovic, možná vás překvapí velmi zajímavý kamenný útvar. Obří postele, které pamatují doslova věky věků. Staré jsou totiž 500 milionů let.

Obří postele se nacházejí nedaleko Přelouče, přibližně 1,5 km jižně od obce Zdechovice. Vedou k nim značené turistické trasy, modrá ze Zdechovic, žlutá z Morašic. Název Obří postele nese i turistický okruh, který má charakter naučné stezky. Přímo u Obřích postelí je také turistické odpočívadlo a informační tabule, na které si můžete přečíst, jak postele v průběhu stovek milionů let vlastně vznikaly.

Největšímu z balvanů se říká také Duchna

Někomu velké balvany, často oddělené od skalního masivu, připomínají postel, polštář nebo peřinu. Snad proto se také největšímu a zároveň nejvýše položenému balvanu říká Duchna. Seskupení zvláštních žulových útvarů, zakulacených balvanů, vzniklo postupným zvětráváním žulového masivu. „V Železných horách máme několik typů žul,“ vysvětluje geolog Jan Doucek. „V tomto případě se jedná o jednu z nejstarších žul, která vznikala v prvohorách. Konkrétně se jedná o období kambrium nebo ordovik, takže nějakých 500 milionů let.“

Chrtníky a žraloci

Přímo v centru obce Chrtníky, v parčíku u kamenných menhirů, si můžete přečíst zajímavosti o zkamenělinách a raritách z chrtnického lomu. Informační tabule připravili odborníci z Národního geoparku Železné hory. V chrtnickém lomu objevili skutečné poklady. Zkameněliny živočichů a rostlin, starých přes 90 milionů let. Některé z nich nemají v Česku obdoby.

Paleorekonstrukce houbového útesu v Chrtníkách z období druhohor, autorem obrazu je Petr Modlitba

Lom Chrtníky se nachází v severní části Národního geoparku Železné hory, 7 km jižně od Přelouče. Těží se tam diabas. Paleontology ale zajímají vrstvy, které se diabas postupně „nalepily“. Vápencovitá hmota obsahuje schránky mořských živočichů a zbytky rostlin, které byly součástí mělkého příbojového moře.

Geologové a paleontologové v lomu Chrtníky a na jeho okraji objevili schránky ústřic, ramenonožců, ostny ježovek, hvězdice, zbytky korálů a červů. Ale také zuby žraloků. Jejich průměrná délka se pohybuje okolo 2 cm. Lokalita Chrtníky je zatím druhově nejpestřejším nalezištěm zkamenělin v Pardubickém kraji. Mezi nejčastější nálezy ovšem patří mořské houby. Jsou to zkamenělé živočišné houby, které jsou zachované v tak velkém množství, že odborníci dokonce mluví o tzv. houbových útesech.

autor: BRA
Spustit audio

Související