Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste si připravit krůtí plátky s dijonskou omáčkou

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí plátky s dijonskou omáčkou. Nebudete litovat.

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Suroviny:
800 g krůtích prsou, 460 ml bílého vína, 60 g dijonské hořčice, 20 g másla, sůl, pepř, olivový olej, nasekaná čerstvá petrželka

Postup:
Prsa nakrájejte na plátky. Zakryjte je fólií a zlehka naklepejte paličkou na maso. Z obou stran osolte a opepřete.
Ve velké pánvi rozehřejte olej a plátky postupně opečte dozlatova, 2-3 minuty z každé strany. Přendejte na talíř a uchovejte v teple.
Do pánve vlijte víno, přiveďte k varu. Nechte svařit na polovinu objemu, a nezapomeňte vařečkou seškrabovat přípečky. Vmíchejte hořčici a přiveďte k mírnému varu. Nechte probublat a sundejte z plotýnky. Vmíchejte máslo, přidejte petrželku, dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s vařenými bramborami a s křupavou zeleninou, připravenou v páře.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Krůtí steak na pánvi

Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.