Oheň naděje i beznaděje. Hrůzám kolem Ležáků je 81 let

20. červen 2023

Osada na Chrudimsku poznala v roce 1942 naplno krutost války. Nacisté ji vypálili a dospělé obyvatele popravili. Důvod? Odveta za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Ležácké děti se rychle staly sirotky. Odvlekli je do tajného útulku v Praze a později do průchozího tábora v polské Lodži, kde prošly tříděním. Dvě děti putovaly na převýchovu a poněmčení, zbylých jedenáct gestapo usmrtilo patrně v plynové komoře v Chelmnu. Na události znovu upozorňuje Československá obec legionářská díky akci Oheň (bez)naděje. Ta odstartuje v neděli 25. června během piety v Ležákách.

Hledají se potomci

Válečné běsnění si na skutečných místech připomenou dnešní děti ze Skutče a Včelákova. Z Ležáků se s lucernami v pondělí přemístí do Pardubic. Hned v 9 hodin ráno budou na mostě v Rosicích, odkud do vody poletí 194 růží. „Pro tento projekt jsme využívali loď Arnošt z Pardubic, která je v dlouhodobé rekonstrukci. Proto volíme most. Vycházíme z toho, že 194 popravených lidí není nikde uložených. Jejich popel zamířil do Labe. Letos má dorazit velký počet potomků. Můžou se nám ozvat i ti, kteří s námi zatím nespolupracují. Pro nás je velká odměna, když si někdo za svého předka může vhodit růži a dostat vizitku na jeho památku,“ říká za organizátory František Bobek.

Ze Zámečku vycházeli obyvatelé vypálených Ležáků na nedaleké popraviště

V 10:30 se bude v pardubickém Lesoparku Jiřího Potůčka vzpomínat na hrdinné parašutisty a jejich spolupracovníky. „V pravé poledne pokračujeme v Evangelickém kostele. Dozvíme se víc o evangelickém faráři Františku Dobiášovi ze Semtěše, který poskytl Silver A falešnou identitu. Paměť národa přivede jednu ze svých pamětnic Annu Staňkovou. Ta v sedmi letech viděla Dobiášovo zatýkání. Od 14 hodin se otevře Larischova vila, tichý svědek poprav. Veškeré omítky, střechy připomínají její původní vzhled před 140 lety.“

Jak bude vypadat připomínka smutné historie v Polsku? Co tam děti čeká? Poslechněte si celý rozhovor. 

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.