Ovzduší se v Pardubicích zlepší v pátek, přijde studená fronta

24. říjen 2012

Zhoršené rozptylové podmínky na Pardubicku nejspíš potrvají až do čtvrtka. Mlhy udržují už pátým dnem nad Pardubicemi zvýšené koncentrace polétavého prachu a lidem se hůře dýchá.

Pardubický magistrát ale zatím nemusel omezit pohyb dětí venku a mateřské školy tak pro ně nemusely upravit program.

Rozptylové podmínky by se měly zlepšit až v pátek, kdy přijde studená fronta a vítr mlhy v nížinách rozpustí, říká amatérský meteorolog Tomáš Žák:

„Ta prognóza bude postupně lepší. Sice budeme ještě registrovat mírnější nárůst koncentrace, ale nemělo by to přesáhnout 75 mikrogramů na metr krychlový. Situace by měla trvat do čtvrtka do večerních hodin, protože v pátek ráno konečně dorazí studená fronta. Vzduch se pročistí a víkend sice bude dost chladný, ale bude čistý vzduch.“

V Čechách se smogem setkáváme nejčastěji v zimě, zejména v době inverzního počasí, kdy se v nížinách drží mlhy a na horách svítí slunce. Taková situace nastala i o víkendu.

„Vzniklo to tak, že od jihozápadu přicházela teplá fronta a přinášela do hor vysoké teploty, ale do nížin právě nízké. Je to atmosférický stav, kdy teplota s rostoucí výšku roste, zatímco za normálních situací by měla klesat,“ dodal Žák.

V postižených oblastech téměř nefouká. Ve vlhkém ovzduší se hromadí spaliny z výfukových plynů z automobilové dopravy i z komínů. Zhoršené rozptylové podmínky způsobují smog, který přináší zdravotní rizika. Na kapénkách vody jsou totiž navázané nejen prachové částice, ale i dráždivé chemikálie, které vdechujeme, upozorňuje primář plicního oddělení pardubické nemocnice Vladimír Molnár:

Jak vzniká smog

„Přicházejí dýchacími cestami do plicních sklípků, některé jsou vstřebány do krve nebo se navazují na tkáně, některé působí třeba dráždivě na sliznice dýchacích cest nebo plicních sklípků. Dále usnadňují průnik pro viry nebo případně bakterie a mohou být spouštěcím mechanismem nebo příčinou rozvoje infekčního onemocnění.“

Při vyšších koncentracích polétavého prachu jsou tak více ohroženy malé děti, senioři a lidé, kteří trpí chronickými nemocemi dýchacích cest. Chránit se před smogem můžeme jen minimálně, protože pracující člověk se venkovnímu prostřední prostě nevyhne.

Nevětrejte a omezte sportovní aktivity venku, smog je totiž živnou půdou pro infekční nemoci dýchacích cest.

Aktuální data o kvalitě ovzduší najdete na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autoři: ZAL , KAL
Spustit audio