Paličkování maže starosti z hlavy, potvrzuje krajkářka

28. duben 2022

Alena Machová z Vlčí Habřiny má koníčka, který vyžaduje obrovskou trpělivost. Zamilovala se do paličkované krajky. Její výrobky mají ochrannou známku Železné hory regionální produkt. Jako učitelka na základní škole by ráda nadchla pro tohle umění i děti, ale je to velmi těžké. Chce to čas a na výsledek se čeká hodně dlouho.

„Já jsem se učila paličkovat v Domě dětí a mládeže v Přelouči. Přitom, když jsme se tam s kamarádkou hlásily, vůbec jsme neměly tušení, co to paličkování je. Ale chytlo mě to a nepustilo. Po náročném dni je to pro mě obrovský relax. Nesmím totiž myslet na nic jiného, jen na to, co mi vzniká pod rukama,“ vysvětluje Alena Machová.

Co je perlovka a kordonetka?

Na paličkovanou krajku potřebujete podušku, které se říká herdule. Většinou je ve tvaru válce, naplněná měkkým materiálem, aby se do ní mohly zapichovat špendlíky. Na herduli si připevníte předlohu. Potom potřebujete paličky, na které navinete bavlnku – např. perlovku, lněnou přízi nebo kordonetku. Začátečníci používají silnější nitě, protože pokud se nit přetrhne, je složité ji navazovat. A pak jsou určité postupy a vzory, podle kterých se vyplňuje obrázek – od těch nejjednodušších až po ty nejnáročnější.

Díla krajkářky Aleny Machové

„Úplně základní vzor se jmenuje plátýnko. Vytvoří se rovná síť. Vypadá to tak, jako když tkáte plátno. Paličky se prohazují v pevném pořadí. Podle toho, kolik máte paliček, tak husté plátno bude. Používám osm, deset i dvanáct párů paliček. Každá má své pořadí a plete se postupně. Paličky se ale rozhodně nesmí zamotat. Proto je potřeba vypnout veškeré starosti a myslet jen na krajku,“ usmívá se umělkyně.  

Alena Machová zaměstnává své šikovné ruce také pletením košíků a dalších výrobků z pedigu. Co je to pedig a jak se plete z tohoto materiálu? Poslechněte si audio pořadu.

Spustit audio

Související