Pardubice chystají další koncepci parkování, zaměří se i na okrajové části města

21. červenec 2020 11:11

Loni na jaře spustila pardubická radnice revoluci v systému parkování.  Město výrazně zvýšilo poplatky za stání v centru města a změnilo pravidla vydávání parkovacích karet,  kvůli reakci řidičů pak na některých místech parkovaní zase zlevnilo.

Původní ceník parkového platil ve městě víc než 20 let, za tu dobu ale počet aut významně vrostl a hlavně rezidenti často neměli v centru města kde zaparkovat, ačkoli si platili parkovací kartu. Zastupitelé města proto odsouhlasili nový ceník, kde jsou nejen vyšší částky za hodinu stání, ale progresivně se zvyšují, takže zatímco třeba za hodinu zaplatí řidič 20 korun, za každou další už to je korun 40. Tím chtělo město donutit řidiče, aby parkovali v centru jen na nezbytně nutnou dobu a ne celý den.

Čtěte také

Řidiči ze začátku na nový ceník reagovali tak, že výrazně omezili parkování v centru města, a například oblíbená parkoviště u Automatických mlýnů nebo na Tyršově nábřeží byla najednou úplně prázdná. V těchto místech nakonec radnice cenu změnila a zavedla celodenní stání na 60 korun.

Jinak po několika měsících sice řidiči začali v centru zase parkovat, ale mnozí se naučili nechávat auta v částech města, kde parkování zatím zpoplatněné není. Takže teď začíná být velký problém právě na těch hranicích placeného a neplaceného stání, kde místní často už nenajdou místo na stání.

Další věc se ukázala v době nouzového stavu, kdy vláda zóny placeného parkování zrušila a řidiči v Pardubicích tak dokázali některá místa v centru zaplnit až na 150 procent, například na Pernštýnském náměstí. Podle náměstka primátora Petra Kvaše (ODS) je právě tohle zjištění důkazem, že bez regulace by systém parkování zkolaboval.

Nová koncepce

Náměstek primátora Petr Kvaš připravuje koncepci regulace parkování na území celého města. Právě proto, že se řidiči přesunuli do okrajových částí, kde zatím nic neplatí.

„Situace v některých lokalitách je neúnosná. Nebavíme se nutně o placeném stání, ale o tom, že musíme stanovit pravidla pro sídliště typu Dubina, Dukla, Polabiny, kde někdy je to skutečně neúnosné.“ To je ale otázka několika let.

Už na podzim ale nastane výměna současných parkovacích automatů za moderní přístroje, které budou umět přijímat platby i z chytrých telefonů nebo hodinek, řidič ale bude muset zadat SPZ vozidla.

Spustit audio

Související