Pardubice si nálety z roku 1944 stále pamatují

21. červenec 2019

Když pardubičtí pamětníci hovoří o válce, nemluví o obsazení ani osvobození, ale vždy o hrůzách heydrichiády a především o náletech z roku 1944. 

Na Pardubice padaly letecké pumy čtyřikrát. Poprvé 28. listopadu 1942, kdy spojenci bombardovali pardubické letiště. Byl to ale jen zastírací manévr, který měl odvést pozornost od jiné akce a to výsadku skupiny Antimony. 

Noční nálet 22. července 1944

Krátce po půlnoci v noci z 21. na 22. července se Pardubicemi rozezněly sirény ohlašující letecký poplach. Mnoho lidí na něj už nereagovalo, neboť mu předcházelo několik poplachů planých, bohužel na to doplatili svými životy. Letka RAF dostala za úkol zlikvidovat rafinerii David Fanto (dnes Paramo). K útoku odstartovalo 98 letounů. 

Nevybuchlé letecké pumy

Značkaři (první letadla) bohužel špatně označili cíl a tak místo na rafinerii  padaly bomby na východní část města. Byly zničeny a poškozeny desítky budov, zemřelo 44 civilních osob a 38 bylo zraněno.

Polední nálet 24. srpna 1944

Denní nálet na rafinerii začal ve 12 hodin a 17 minut a provedlo ho americké letectvo.  Trval velmi krátce, ale byl o to ničivější. Zasažena byla tentokrát rafinérie i přilehlá obec Svítkov, cukrovar, staré nádraží a přilehlá čtvrť až k Labi a předměstí Skřivánek. Bomby ale padaly i na Chrudim a okolní vesnice. Rafinérie hořela čtyři dny a lidé umírali i při jejím hašení. Na letiště dopadlo 380 tun bomb.

Zasažena byla i budova hlavního vlakového nádraží v Pardubicích

Při tomto náletu zahynulo 213 osob, z toho 19 německých vojáků, zraněno bylo 52 civilistů.

Zimní nálet 28. prosince 1944

Ještě jeden nálet na pardubickou Fantovku byl na konci roku, opět krátce po poledni. Současně s pardubickou byla bombardována i refinérie v Kolíně. Pro Fantovku byl tento nálet ničivější než ten srpnový a provoz se v ní už do konce války nepodařilo obnovit.

Po srpnovém náletu byly Fantovy závody velmi poškozeny

Při tomto zimním náletu zahynulo 6 osob a 16 bylo zraněno, bomby zničily ve městě 8 domů a 128 poškodily. Současně američtí stíhači zaútočili na letiště v Chrudimi, kde zničili obří dopravní letouny Messerschmitt Me-323 Gigant. Jejich železné konstrukce byly po válce užity k jiným mírovým účelům a můžeme je v krajině vidět dodnes. Například ve Vrběticích udělali z jednoho křídla zvonici.

Německá propaganda

Bombardování vyvolalo nejen v Pardubicích, ale v celém protektorátu strach a jisté rozčarování. Nacisté civilní oběti a škody umně využili a použili je v kampani proti spojencům. Po červencovém náletu uspořádali na Perštýnském náměstí veřejné smuteční rozloučení. S obětmi se loučili se zdviženou pravicí.

Po prvním náletu se na Perštýnském náměstí nad rakvemi hajlovalo
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.