Pardubický krajský úřad jako jeden z prvních akceptuje i občanku v mobilním telefonu

23. únor 2024 09:24

Lidem, kteří si potřebují něco vyřídit na pardubickém krajském úřadu, stačí přijít jen s mobilním telefonem. Tedy pokud mají nainstalovanou občanku v aplikaci eDoklady. Úřad je přitom jeden z prvních v republice, kde už klasický plastový občanský průkaz není potřeba.

Úřady musí ze zákona začít přijímat i eDoklady od 1. července. Pardubickému kraji se ale podařilo systém připravit, otestovat a proškolit úředníky velmi rychle. „V současné době má 128 našich zaměstnanců aktivovanou licenci a může identifikovat občany pomocí aplikace v mobilu eDoklady,“ potvrdil krajský radní Alexandr Krejčíř (ODS).

Občan teď na krajském úřadu může občanku v mobilu použít například na Czech POINTu, na matrice, živnostenském úřadu, stavebním úřadu a dalších agendách. Novinku bude možné využít i při žádosti o dotace, protože hejmanství nedávno spustilo Dotační portál, kde je možné díky Identitě občana z domova žádat o krajské dotace a není nutné chodit na úřad osobně nebo něco posílat poštou.

Když si někdo občanku do mobilu stahovat nechce, nic se neděje, klasické občanské průkazy budou pochopitelně platit dál. „Občanka v mobilu je jenom alternativou. Samozřejmě pokud občan přijde s plastovou kartičkou, tak nebude odmítnut, a bude mít možnost věci vyřídit i nadále postaru,“ potvrdil Alexandr Krejčíř.

Ukázat jen to nutné

Proč je dobré si aplikaci eDoklady do chytrého telefonu stáhnout? Většina lidí už dnes má mobil vždycky sebou, takže nemusí nosit plastovou kartičku, v mobilu mají navíc kontrolu, co kdo vidí.

Třeba při ověřování věku už není nutné ověřovateli poskytovat víc údajů, než je nezbytně nutné. Výhodou je, že veškeré údaje jsou uložené zašifrované a nejde je falšovat. Kromě klasického PINu je možné si například nastavit i přihlášení otiskem prstu. V případě ztráty nebo krádeže telefonu lze v Portálu občana odpojit aplikaci a nikdo se do ní nedostane.

Spustit audio

Související