Pavoučí kytku pěstovali zahradníci už před sto lety. Dnes se zelenec opět vrací do květináčů

13. březen 2023

Zelenec je nenáročná pokojová rostlina, která se dá pěstovat i jako letnička. V Čechách byla v oblibě už před sto lety. Teď se ve velkém vrací do českých bytů, a to v původních i nově vyšlechtěných variacích.

Tahle zelená pokojová rostlina připomíná pavouka, proto má přezdívku pavoučí. Dá se jednoduše množit díky odnožím, které se na rostlině hojně vytvářejí.

Čistí vzduch a chutná kočkám

„Tahle pavoučí rostlina je skutečně velmi nenáročná. Staří zahradníci tvrdili, že zelenec čistí ovzduší a vyjasňuje mezilidské vztahy. Proto je vhodná do míst, kde je potřeba vyčistit vzduch od všeho špatného,“ říká zahradník.

A současná doba dává prastarým zahradníkům za pravdu. Je to vědecky ověřeno. Výzkumníky v NASA totiž zajímalo, jak květiny reagují na ovzduší. A zjistili, že zelenec je nejvhodnější očistnou rostlinou, která umí zbavit vzduch různých škodlivin. Navíc je naprosto nejedovatá. Ale pozor, chraňte ji před kočkami, nebo vám ji zbaští,“ směje se zahradník František Hlubocký.

Vyžije jen ve vodě

Mezi lidmi se zelenci říká pavoučí květina. Latinsky se nazývá chlorophytum. Výhonky zelence se přidávají do květinových vazeb, ale zároveň by samostatná rostlina neměla chybět v žádné domácnosti. Množí se naprosto jednoduše, stačí odstřihnout mladou rostlinkou a vložit do vody.

„Pokud máte třeba starý hrnek po babičce, který je vám líto vyhodit, dejte na dno kamínky, pak vodu s trochou hnojiva a uvidíte, jak poroste. Zelenec nepotřebuje nutně k životu zeminu. Světlo samozřejmě ano,“ říká zahradník. V létě je zelenec ideálním doplňkem do truhlíků, letnění mu prospívá.

Zelenec zdobil inauguraci prezidenta

„Už naši předkové pěstovali zelenec v barvě zelené, ale i panašovaný, tedy bíle nebo žlutě pruhovaný. Známé jsou odrůdy s kroucenými listy a nově vznikl druh, který má zelený prostředek a bílé pruhy po stranách. Zároveň má pevnější listy a je mohutnější. Krásně mu to svědčí v květinových vazbách. Při inauguraci prezidenta jste si mohli všimnout v pozadí nádherných exemplářů zelenců kombinovaných s fialovou barvou dalších rostlin,“ popisuje zahradník František Hlubocký.

Spustit audio

Související