Peněz nemusí být moc, ale měly by být pořád. Umíte je udržet?

27. duben 2018

V nejistých dobách bychom měli myslet na zadní kolečka. Týká se to i peněz, které se dají snadno získat, ale ne každý s nimi umí dobře hospodařit. K tomu, jak je zefektivnit a lépe s nimi pracovat nás mohou navést finanční poradci.

V dnešní době je důležité, mít nastavené bankovní účty tak, aby vyhovovaly našemu životnímu tempu a potřebám. Nezáleží na tom, jestli máte jeden, nebo pět. Vesměs byste si to měli zařídit u bankovních společností tak, aby služby byly, nejlépe všechny, vedeny bezplatně.

Naučte se dělit peníze na několik částí

Pokud si dáme za cíl dlouhodobě zvyšovat, nebo minimálně udržet výši hodnoty našeho majetku, mohli bychom se inspirovat pravidlem tří loukotí.

„Něco na tom je, židé podle toho perfektně řídili své finance a fungovalo to. Představme si židli, která má tři nohy. Pevně stojí a můžete si na ni sednout. Jakmile jednu uříznete, už si nesednete,“ směje se finanční poradce Michal Krása. Už v talmudu, sbírce židovských moudrostí, se píše, že by měl člověk jednu část peněz vložit do půdy, druhou do obchodu a třetí si nechat jako rezervu.

Finance (ilustrační foto)

Investovat do zlata?

I když je zlato považováno za bezpečnou investici, neznamená to, že máte veškeré své úspory vložit právě do žlutých slitků. V momentě, kdy cena zlata půjde dolů, nemáte žádné zajištění. „Spousta lidí sází na zlaté cihličky jako na pojistku investice. Zlato ale neudrží hodnotu, která by rostla s inflací. Za pět až deset let nikdo nedokáže odhadnout, jakou bude mít cenu.“  Zlato je tedy vhodné pro dlouhodobou investici. Nikdo vám nezaručí, že z něj budete mít pravidelný roční výnos.

Co je jistější? Mít peníze pod polštářem nebo na účtu?

Finance, peníze

Pryč už jsou doby, kdy jsme si střádali peníze doma „pod polštářem“. Dnes je většinou ukládáme do bank, kde se více či méně zhodnotí.

Mít hotovost schovanou pod polštářem, nebo peníze hromadit na jednom běžném účtu je nesmysl. „Pokud je to dvojnásobek vašich měsíčních výdajů, je škoda, nechat vše ležet ladem. Nevíte-li jak na to, poraďte se s finančními specialisty. Nedovolte, aby vaše úspory spolkla inflace a pošlete peníze dál.“ Je třeba si rozmyslet, na jak dlouhou dobu je nebudete potřebovat a jestli je můžete kumulovat, tedy přidávat k nim další.

Peníze vašich dětí, kapesné

Pamatujte si, že i vaše děti sledují, jak zacházíte s penězi. Naučte je s nimi hospodařit.  Odborníci se shodují na tom, že by naši potomci měli dostávat kapesné.

Představa o tom, jak by mělo být vysoké, je však různá.  Rodiče by neměli dítěti určovat, za co kapesné utratí, ale stanovit jasná pravidla, na co je a není určené. Zárukou úspěchu je dodržování pravidel.

Nezapomeňte, aktivní přístup dělá z malých peněz velké.

autor: Věra Říhová
Spustit audio