Pirožky

Potřebujete:3 hrnky hrubé mouky, 1 vejce, 1 hrnek vody, 2 lžíce másla, 1,5 hrnku sladké smetany, sůl, olej na smaženínádivka: 2 cibule, 3/4 hrnku vařeného vepřového masa mletého, 2 žloutky, 3 lžíce hovězího vývaru,1 lžíce oleje

Postup:
K mouce přidáme vajíčko, vodu, sůl. Vypracujeme těsto a vyválíme na tenké placky (asi 3 milimetry silné). Vykrajujeme kolečka pomocí hrnečku nebo sklenice. Na vykrájená kolečka dáme nádivku. Nádivku vytvoříme tak, že na oleji osmažíme cibulku, přidáme mleté maso, dva žloutky, hovězí vývar, olej. Tuto směs smícháme dohromady, poklademe lžící na těsto. Kolečko přeložíme nebo stočíme. Smažíme dozlatova na oleji.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.