Podzimní sen
Potřebujete: Těsto: 5 vajec, 150g polohrubé mouky, 120g cukru, ½ kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce vody, 1 lžíce oleje
Náplň:
1200g nastrouhaných jablek,
50g cukru,
2 balení mascarpone,
1 kelímek zakysané smetany,
1 kelímek smetany na šlehání,
10g želatiny,
2 lžíce vody,
3 balíčky vanilkového cukru,
1 balíček cukrářských piškotů,
uvařenou kávu,
amaretto nebo rum
Postup:
Pekáč vyložíme pečicím papírem a alobalem, poklademe jablky a posypeme cukrem. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a po troškách přidáváme horkou vodu a olej, opatrně přimícháme mouku s kypřícím práškem a sníh z bílků. Toto navrstvíme na jablka a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova asi 20 minut. Poté necháme vychladnout a opatrně překlopíme na pečicí papír. Poklademe piškoty a pocákáme kávou s amarettem nebo rumem. Želatinu dáme do menšího kastrolku, přidáme vodu a necháme nabobtnat. Mezitím si ušleháme šlehačku, kterou přidáme do mascarpone ušlehaného s kysanou smetanou a vanilkovými cukry. Želatinu necháme rozpustit na plotýnce, ale nevaříme. Zamícháme do ní tři lžíce krému a poté zašleháme do zbytku krému. Navrstvíme na piškoty a necháme vychladit. Můžeme posypat skořici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?