Podzimní strava aneb jíme, co u nás v této době dozrává. Ovoce a zeleninu, tu ještě nejlépe kvašenou
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm:
- 00:43 Imitátor Václav Faltus a šarm
- 04:59 Nejméně škodlivé náhražky cigaret
- 08:24 Podzimní stravování aneb jíme co dozrává
- 12:34 Oblečení mladých pánů do tanečních
- 16:42 Kosmetický rádce a vypadávání vlasů
- 20:44 Glosa spisovatelky Haliny Pawlowské
Čtěte také
Na podzim je stravování trošku jiné než v létě. Začínáme mít chuť na teplejší jídla. Přes léto to byly především saláty. Zeptali jsme se výživové poradkyně Martiny Jandové.
Jak se ochlazuje počasí, tak doporučuji tomu přizpůsobit i naši kuchyni. Zelenina a ovoce by se měly jíst celoročně, ale v chladnějších měsících bychom si měli zeleninu připravovat spíše vařenou, dušenou nebo napařenou. Protože čerstvá zelenina nás může ochladit.
Jaké podzimní potraviny jsou vhodné?
Doporučuji ovoce, které právě v této době dozrává. Je zbytečné kupovat si ovoce nebo zeleninu, které k nám putují přes půl kontinentu, a nemá správná specifika pro naše tělo. Tedy vhodná jsou jablka, hrušky, švestky nebo hroznové víno.
Čtěte také
A co se týče zeleniny, tak jsou to dýně či cukety a nesmíme zapomínat na kořenovou zeleninu jako je mrkev, celer, petržel. Ale i červenou řepu, ředkev, cibule, zelí.
Na podzim jsou vhodné také luštěniny a ořechy. Ty je důležité zařadit do jídelníčku, protože obsahují zdravé tuky, které například pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuji dát si malou hrstičku ořechů každý den.
Do módy se také vrací kvašená zelenina. Proč se ta doporučuje?
Čtěte také
U nás je pro nakládání nejrozšířenější zelí. A právě kvašená zelenina je velmi zdravá, protože obsahuje bakterie mléčného kvašení, které vzniknou teplem. Když tam přidáme sůl a kmín, to nám zajistí, že se zelenina nezkazí. Vzniklé laktobacily jsou velmi vhodné pro náš trávicí trakt a podporují naši obranyschopnost.
Tedy pokud nám chutná například kysané zelí, tak ho doporučuji jíst každý den. Přidejte si ho například k obědu.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.