Pokořil vlastní rekord. Kdo má nejzářivější dům v Česku?

24. prosinec 2019

Václav Trunec z Chotovic se na Vánoce chystá od října. Ozdobit dům, stodolu, zahradu i stromy více než šedesáti tisíci žárovkami totiž není jen tak.

Dům čp. 25 stojí na kopci, hned naproti chotovickému kostelu. Po většinu roku působí docela obyčejně. S příchodem podzimu ale Václav Trunec začně dům postupně obmotávat světelnými řetězy a kabely. To aby se na první adventní neděli celý rozzářil. Od komína téměř po práh.   

Až do Tří králů, pravidelně v 16.30, stisk dálkového ovladače rozsvítí 60 665 barevných žárovek. Příští rok to bude s největší pravděpodobností zase jinak. Václav Trunec totiž vánoční osvětlení pořád vylepšuje. A tak je dům v Chotovicích každoročně tím nejosvícenějším v Česku.

Václav Trunec v roce 2012 získal certifikát od pelhřimovské agentury Dobrý den. Ta dům zapsala do České knihy rekordů jako „Největší vánoční výzdoba na domě“, certifikáty Václav Trunec obdržel i v roce 2017 a 2019.  

Desítky kilometrů řetězů a kabelů

Václava Trunce kdysi inspirovaly americké filmy. Před osmnácti lety na svůj dům zavěsil prvních 200 žárovek. Od té doby stále přikupuje další a další. Letos na domě září 60 665 barevných žárovek (36 852 barevných LED a 23 813 žároviček). Výzdobu tvoří 9 285m světelných řetězů, 27 156 metrů přívodních kabelů (348 úseků, 485 zásuvek) a 322 transformátorů.

„Nenajdete tu výzdobu, typickou pro americké Vánoce, třeba zářícího Santa Clause nebo soby. Snažím se držet tradice a duchu českých Vánoc,“ vysvětluje Václav Trunec. Na dvoře jeho domu najdete třeba historické saně, Betlém, figury zvířat a velké osvícené trsy jmelí. Vánoční atmosféru umocňují koledy nebo zvonkohra.

Vánoční výzdoba je všude, kam se podíváte

Náročné osvětlení domu i zahrady zabere stovky hodin práce. Aby bylo všechno hotové do první adventní neděle, začíná Václav Trunec s instalací kabelů už v polovině října. Nejdříve umisťuje kabely v největších výškách, na střechu, komíny nebo stromy. To pro případ, kdyby přišla zima o něco dřív. Patnáct metrů vysoký smrk v zahradě je tedy už v říjnu prvním vánočně vyzdobeným stromem v Česku.

Spustit audio

Související