Posun na D35. Letos má začít stavba kolem Vysokého Mýta, další úseky čekají na stavební povolení

4. leden 2023

Kolem dálnice D35 přes Pardubický kraj je v poslední době výrazně rušněji. Před necelými dvěma týdny byla do provozu uvedena trasa Časy - Ostrov. Za poslední týden ale Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) výrazně pokročilo s přípravou dalších tří úseků.

Asi nejvýraznější pokrok nastal u části dálnice, která bude sloužit jako obchvat Vysokého Mýta. ŘSD těsně před koncem minulého roku vypsalo soutěž na stavbu části D35 mezi Vysokým Mýtem a Džbánovem. Informoval o tom generální ředitel státní organizace Radek Mátl. Podle aktuálních plánů by samotné stavební práce měly začít ještě tento rok. Celkem půjde o necelých šest kilometrů dálnice a odhadovaná cena je přes dvě a půl miliardy korun.

Úleva pro Mýto za 3 roky?

Tato část D35 je zásadní pro Mýto a jeho obyvatele, protože odkloní tranzitní dopravu z centra města. Vysokým Mýtem totiž podle posledního sčítání dopravy projede kolem 20 tisíc vozidel denně. Nicméně na dlouhé roky očekávané zklidnění provozu si vysokomýtští ještě počkají. Dokončení a zprovoznění tohoto úseku je totiž plánované na rok 2026.

Pokročila i příprava úseků Litomyšl - Janov a Opatovec - Staré Město. U těchto dvou tras ŘSD v minulých dnech požádalo o vydání stavebního povolení, takže začátek prací je sice vzdálenější než u části kolem Vysokého Mýta, ale i tak je to další krok dopředu.

Například u úseku z Opatovce do Starého Města má podle Radka Mátla stát už vykoupených skoro 85 % potřebných pozemků.

Čtěte také

V tuto chvíli se žádný další úsek D35 v Pardubickém kraji nestaví. K začátku stavby  má nejblíž úsek Janov - Opatovec na Svitavsku. Na této části se mimochodem už s předstihem staví železniční most přes budoucí dálnici. Nicméně na tuto část byla vypsaná soutěž už loni na podzim, takže začátek prací se předpokládá letos, stejně tak by letos měly odstartovat práce na tunelu Homole, který je soutěžený jako samostatná stavba na úseku z Ostrova do Vysokého Mýta.

Podle aktuálních plánů ŘSD by v Pardubickém kraji měly být  tři úseky dokončené a v provozu v roce 2026, další tři v roce 27 a poslední dva v roce 29. Nicméně dálnice se má stavět nejen ve směru na Olomouc ale i na Liberec, takže v letech 25, 26 a 27 chtějí silničáři dokončit D35 ve směru na Jičín mezi Hradcem Králové a Úlibicemi.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související