Pouliční nepokoje v pardubických kasárnách. Cvičení se zúčastnilo 400 lidí

6. září 2024 11:09

Pouliční nepokoje, útoky se zbraněmi, rabování, zapalování aut a barikády. Zásahy v takových situacích cvičili policisté, hasiči a záchranáři při akci s názvem Street Violence 2024 v pardubických Masarykových kasárnách. Nácvik zásahu byl nebývale velký, zúčastnilo se ho totiž přes 400 lidí a nechyběli ani policisté na koních nebo se psy.

„Došlo ke střetu fotbalových fanoušků, kdy dva figuranti svou zranění, najíždí do té situace záchranná služba a dvě policistky z přímého výkonu se snaží ten dav oddělit,“ popisuje zásah při pouličních nepokojích v Masarykových kasárnách v Pardubicích náměstek ředitele krajského policejního ředitelství Miloslav Houdek.

Šlo o cvičení s názvem Street Violence 2024. Podle krajského policejního ředitele Jana Ptáčka je příprava na podobné situace velmi důležitá. „Obdobná cvičení provádíme každý rok, ale toto cvičení je výjimečné. Je to jedno z největších cvičení, protože je tu více než 400 účastníků, je nasazeno téměř 50 kusů techniky,“ dodal Ptáček.

Jako figuranti při policejním cvičení sloužili středoškoláci

Policisté, hasiči a záchranáři měli podle policejního ředitele Ptáčka hlavně procvičit vzájemnou spolupráci. Prověřovali ji v reálných podmínkách, kde řešili případy masivního narušení veřejného pořádku, ozbrojené agresivní skupiny, barikády, poškozování a zapalování majetku nebo rabování.

Fotbali nepokoje v ulicích

„Procvičujeme zde tři modelové situace. Jedna souvisí s vyklízením budovy, druhá souvisí s řešením veřejného pořádku po fotbalovém utkání a třetí největší jsou nepokoje v ulicích, kdy to bude pokračovat i v budově,“ říká Jan Ptáček.

Při akci Street Violence 2024 trénovali policisté zvládání nepokojů

Nácvik zásahu by ale nebyl možný bez figurantů. Pomohli studenti Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích a policejní v Jihlavě. Byl mezi nimi i Petr Výdr: „Máme tady udělat binčus, někteří mají hrát zraněné, takže ti jsou od krve. Připravovali jsme si pokřiky, připravovali jsme si nějaké předměty, co jsme házeli po policistech, nějaké tyče, kterými jsme je mlátili.“  

Kromě policistů z Pardubického kraje a pardubických městských strážníků se zásahu zúčastnili taky kolegové z Liberce, Prahy, ale i z Německa.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy