Pozitivní účinky chůze s holemi objevují stále mladší lidé

10. září 2015

Možná i proto, že bolest zad pociťují kvůli sedavému zaměstnání u počítače stále mladší ročníky. Jak z toho ven? Řešením může být severská chůze s holemi – Nordic Walking.

Nordic Walking vznikl ve Finsku jako mimosezónní tréninková metoda pro běžce na lyžích. V 90. letech se začal masově šířit jako oblíbená rekreační aktivita i do ostatních zemí. Základem této techniky je správná biomechanická chůze kombinovaná s pohyby paží a horní poloviny těla, podobně jako u lyžování na běžkách. Už dávno je pryč doba, kdy na ojedinělé chodce s holemi ostatní pokřikovali: „Kde jsi nechal lyže?“

Podle pardubické instruktorky Nordic Walking Jitky Šikulové mnoho lidí zachází s holemi špatně a jejich technika chůze není takovým přínosem, jak by mohla být. Vždy je dobré nechat se poučit od zkušených instruktorů. Stačí hodina až dvě a člověk se naučí chůzi s hůlkami na celý život.

Nezaměňujte hole pro Nordic Walking s holemi pro treking

Je v nich rozdíl. Hole pro Nordic Walking mají ergonomicky tvarovanou rukojeť, která při chůzi usměrňuje a stabilizuje zápěstí. Ruka je prodloužením zápěstí a v této pozici je fixovaná. Zamezí se tím nefunkčnímu vytáčení zápěstí, které by mělo při dlouhodobém provádění škodlivý vliv. Nejdůležitější na holích jsou speciální poutka na ruku. Vytvářejí pevné, ale pohodlné spojení hole se zápěstím, fixují správnou pozici ruky, podporují odraz a dále zajišťují přirozený a volný krevní oběh. Poutko umožňuje vedení hole zezadu dopředu bez nutnosti držení hole. To u trekové hole není možné. některé typy holí umožňují rychlé oddělení poutka od hole, což je velmi praktické.

Šárka a Bára zkouší bungypump

Samotné hole jsou pružné a lehké, vyrobené ze skelných vláken nebo slitin. Čistě hliníková hůl této pružnosti nedosahuje a přenáší tak nepříjemné a škodlivé vibrace. Hole mohou být jednodílné, v takovém případě je nutné předem určit velikost holí podle jejich uživatele nebo teleskopické s možností nastavení výšky. Při uchopení hole by paže a předloktí měly svírat úhel přibližně 90 stupňů. U začátečníků mohou být hole zhruba o pět centimetrů kratší, pro sportovní trénink naopak delší.

Na konec hole je možné nasadit gumovou koncovku pro pohyb na asfaltu a dlažbě nebo plastovou koncovku pro pohyb ve sněhu.

Co od Nordic Walkingu očekávat?

Chůze s holemi může být intenzivním vytrvalostním tréninkem, prostředkem k opětovnému získání nebo udržení kondice, cestou ke zhubnutí, rehabilitační pomůckou, prevencí i léčbou civilizačních chorob nebo skvělým způsobem relaxace s přáteli uprostřed horské přírody, v parku. S hůlkami se můžete vydat i za poznáním kulturních památek za každého počasí.

Výjimečným je u Nordic Walkingu využití tzv. zátěžového paradoxu. Zapojením paží do pohybu při chůzi pracuje současně až 90 procent svalů našeho těla. Výkon, který vnímáme jako námahu, se rozdělí na větší počet svalů, než při obyčejné chůzi a tím ho pocitově vnímáme jako snazší. Jsme tedy schopni podat vyšší výkon při stejné námaze nebo stejný, který vnímáme jako méně namáhavý.

Víte, co je Priessnitz Walking?
  • Druh celostní klimatoterapie, která spojuje pohyb, rehabilitační dechové cvičení a částečné ochlazování končetin podle V. Priessnitze – zakladatele prvního vodoléčebného ústavu na světě

  • Umožňuje maximální léčebný účinek na člověka jako celek

  • Nejlepší je aplikovat Priessnitz Walking v přírodě. Není nad to, vykoupat si nohy v chladné horské bystřině a potom je znovu zahřát pohybem

autor: jsl
Spustit audio