Poznejte archeologický ráj. Mikulovice chrlí poklady a ještě neukázaly všechno

15. prosinec 2020

Přes sto banánových krabic střepů a dalších nálezů. Tohle místo je jako stvořené pro bádání. Historického materiálu vydalo opravdu hodně. Vyznat se v něm pomůže nová kniha pardubických muzejníků.

Mikulovice představují nejdůležitější archeologickou lokalitu na Pardubicku. „Snažili jsme se napsat publikaci pro širokou a částečně taky pro odbornou veřejnost. Počítáme s tím, že se bude líbit lidem v Mikulovicích, ale hlavně jsme cílili na lidi, kteří mají rádi minulost a archeologii. Hodí se taky pro studenty nebo odborníky,“ říkají autoři.

Přitahují pozornost

Početný tým vedli archeologové Východočeského muzea v Pardubicích Jan Jílek a Tereza Jošková společně s Michaelou Langovou z Archeologického ústavu Akademie věd. „Dlouho jsme k tomu sbírali odvahu. Neskutečné množství materiálu z Mikulovic bylo potřeba evidovat, datovat a samozřejmě vyhodnotit. Knížka představuje jakýsi úvod k celé problematice,“ myslí si Jílek.

Jan Jílek a Tomáš Libánek ve studiu Českého rozhlasu Pardubice

Podle něj ještě lokalita rozhodně nevydala všechny dary. „Kdykoliv se na katastrálním území Mikulovic provádí nějaká stavební činnost, můžeme si být prakticky jistí, že k nějakému objevu dojde.“

Obal nové knihy Mikulovice – život na hraně

Po přečtení knihy Mikulovice – život na hraně má mít člověk představu, jak to mohlo v jednotlivých epochách vypadat. Ukazuje taky množství artefaktů. Některé z nich dodnes nebyly publikovány. Své místo tak má nález kostry nosorožce z Blata, ale i terra sigillata (velmi kvalitní keramika červenohnědého zabarvení, nejspíš římského původu) z lokality „V Loučkách“ nebo mikulovická spona.

Genius loci

Mikulovice mají dobré přírodní podmínky, nacházejí se na sprašové návěji s kvalitními půdami. Zájem o ně datujeme až do 19. století. Archeologicky jsou tedy sledované poměrně dlouhou dobu.

Východočeské muzeum by chtělo v obnovené publikační činnosti pokračovat. Podle ředitele Tomáše Libánka se zaměří třeba na rané dějiny Pardubic.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související