Pozvat čerta domů nebo ne? Rozhodně by neměl sloužit jako výchovný prostředek

4. prosinec 2019

Mikuláš doprovázený andělem a čertem je v Česku tradicí. Děti čeká buď pochvala s odměnou, nebo mohou být pokáráni. Někdy se ale může návštěva čertů nepříjemně zvrtnout.

Někteří rodiče si myslí, že když čerti děti postraší, tak potom až do Vánoc děcka sekají latinu. Ale jak se na to tváří psychologové? „Většinou tyto postavy vnímáme jako pohádkové bytosti. Zatímco anděl je hodný, čert je za toho zlého. Takže děti by měly mít před nimi přirozeně respekt. Ale určitě ne strach, nebo dokonce trvalé psychické následky,“ podotýká Andrea Šmejdová z Pedagogicko psychologické poradny v Pardubicích.

Strach jako převýchova? Zapomeňte na to

Zastrašování jako takové by se určitě nemělo zaměňovat za výchovný  prostředek. Každý rodič by si měl sáhnout do svého svědomí a uvědomit si, proč právě jeho děti zlobí. „Věty typu jestli nás nebudeš poslouchat, čert si tě odnese v pytli do pekla, nejsou vhodné. Malé děti tomu v reálu věří a ne každé se s tím umí popasovat. „Bohatě stačí, když to mrňousům podáte ve stylu pozor, čert s Mikulášem tě vidí,“ směje se paní Andrea. Ale zase na druhou stranu, strach nemusí být jen negativní. Pro dítě může být návštěva čerta a Mikuláše i skvělou zkouškou, jak se dokáže se strachem poprat.

Domov by měl být vždy bezpečným místem

Než si známou trojici pozvete, zvažte, jestli by setkání nemělo proběhnout spíš na chodbě, nebo před hlavním vchodem vašeho domu, než přímo u vás v bytě. Jako rodiče byste vždy měli stát na straně dítěte a v případě potřeby mu poskytnout útočiště. Určitě děti k čertům sami nepostrkujte. Hříšníka přece může pokárat i samotný Mikuláš, který mu za pěknou básničku jeho hříchy odpustí. A čert? Ten ať si stojí v koutě v ústraní.   

Pozor na inzeráty, čerta si vždy ověřte

Vždy dejte na reference a nezvěte k dětem cizí lidi. „Stane se, že narazíte v inzerátu na Mikuláše, čerta a anděla za relativně slušné peníze a potom se z nich vyklubou opilí mladíci, co si chtějí snadno přivydělat. Ale ve finále kvůli nevhodnému chování i třeba extrémnímu namaskování mohou vašim ratolestem velmi psychicky ublížit.

Mikulášský svátek by měl být hlavně o pohodě a tradici. Pokud chceme dítěti naznačit, že hodně zlobí a mělo by se polepšit, tak řešením místo čerta také může být uhlí nebo brambora v punčoše. Rozhodně z toho nebude mít trauma na celý život.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související