Připravte si nejlepší domácí sirup. Ovoce zpracujte za studena, byliny potřebují horkou vodu

21. srpen 2024

Tipli byste si, která bylina se u nás nejčastěji zpracovává do sirupů? Podle letitých zkušeností Jany Baborákové je to nejspíš květ černého bezu. Domácí bezová šťáva je v rodinách velmi oblíbená pro svou skvělou chuť i jednoduchou přípravu.

Jana Baboráková začínala svou sirupovou dráhu také u bezinek. Už je to čtyřicet let. Dnes jsou její sirupy známé svou chutí a neotřelými kombinacemi po celé republice. Sirup z černého rybízu a bazalky patří mezi poslední oceněný titulem Mls Pardubického kraje. V Radioporadně jsme se zeptali na pár vychytávek.

„Pro kombinaci ovoce a bylin musíte mít cit. Každý sirup, který vyrábím, postupně vyvažuju, doslazuju, s cukrem to nepřeháním. Přiměřeně – to je moje cesta. Kromě cukru v sirupech nechybí kyselina citrónová a ke konzervaci používám kyselinu sorbovou. Ta se vyráběla už v 19. století z jeřabin, a je to bezpečný konzervant, který neškodí zdraví,“ míní Jana Baboráková.

Jahody a rybíz potřebují maximální čistotu

Ovoce před přípravou umyjte a nechte namočené 24 hodin. Podle Jany Baborákové je to lepší, protože ovoce změkne, nabobtná a pak se lépe lisuje, na rozdíl od suché formy zpracování.

Jahody

Ovoce nikdy nevaříme, sirupy se vyrábějí za studena, v sirupu se pak zachovají všechny vitamíny. Pozor ale na to, aby sirup nezačal kvasit. „Náchylné jsou na to jahody a rybíz. Při přípravě proto dbejte na to, aby tam nebyl ani kousíček nečistoty nebo nějaké plísně,“ varuje Jana Baboráková.

Byliny vždy zalijte převařenou vodu

„Sirup z bylin by se neměl vyrábět za studena. Ať už je to květ černého bezu, máta nebo levandule, je nutné byliny vždy přelít převařenou horkou vodou, která by měla mít aspoň osmdesát stupňů Celsia. Díky tomu získáte z byliny všechno aroma,“ vysvětluje sirupářka.

Šípek je podle Jany Baborákové tou nejlepší a nejzdravější bylinou. Ideální je sbírat ho po přemrznutí, pak je nejsladší, podobně jako přemrzlé víno.

„Dělám šípek v kombinaci s citrónem a pomerančem, letos jsem přidala květ černého bezu. A protože ho nemůžu připravovat kvůli velkému množství přemrzlý, dělám ho sušený. I v sušeném šípku je mnohem více cukru. Sirup je pak chutnější a aromatičtější,“ podotýká Jana Baboráková.

Kolik cukru použít na litr ovoce? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související