Pro jízdu na kolečkových bruslích nejsou kočárky stavěné. Rodiče to podceňují

14. leden 2019

Při výběru kočárku pro miminko jde někdy hlava kolem. Abychom nešlápli vedle, hodí se každá dobrá rada od specializovaných prodejců. Věnujte tomu dost času, i kdyby to mělo být na jedné prodejně několik hodin.

Než vyrazíme nakupovat, měli bychom mít rozmyšlených pár věcí. Bydlíme na horách, nebo ve městě? Po jakých cestách a v jakém terénu se nejčastěji pohybujeme? Kdo bude kočárek nakládat do auta, nebo tahat do schodů? Chceme vyzkoušet během doby, kdy dítě roste, více modelů, nebo se spokojíme s kombinačním řešením?

V současné době se nejvíce prodávají typy kombinované, které jsou stavěné do tří let věku dítěte. Skládají se z hlubokého kočárku pro nejmenší miminko a sporťáku pro sedící dítě. Oboje můžete ukotvit na jeden podvozek. A aby byl vynález dokonalý, můžete také jednoduše nasadit i autosedačku.

Čtěte takéChcete, aby dítě bylo a autosedačce v bezpečí? Svlékněte ho!

„Při výběru si dejte pozor na čím dál menší korbičky, které vydrží jen pár měsíců a děcko vám z toho rychle vyroste. Výrobci udávají pouze maximální nosnost, což je do 15kg váhy miminka, ale už neexistuje žádná norma, jak mají být korbičky dlouhé,“ vysvětluje Renata Kutíková z prodejny Duha. 

Na třech nebo na čtyřech?

Je dobré si rozmyslet, jestli nám více poslouží trojkolka, nebo čtyřkolka. Na jízdu terénem jsou určitě lepší čtyři kola, kočárek je díky tomu stabilnější. „Lidé jsou mylně přesvědčeni o tom, že když vyrazí na procházku do lesa, kde na ně číhají různé nerovnosti, že to bravurně zvládnou se třemi koly. Ale pokud najedete předním kolem třeba na kořen stromu, kočárek se může velice snadno převrátit. Další nevýhodou je, že u trojkolek není možné mít přehazovací rukojeť. Navíc se nadřete, protože při jízdě ve sněhu projíždíte tři stopy. U čtyřkolek je fajn mít přední a zadní kolo v jednom zákrytu, vytváříte tak pouze stopy dvě.“

Na brusle jen se speciálním sportovním kočárkem 

Dnes už je automatické, že přední kola se dají zaaretovat. Této funkce využívají rodiče třeba při jízdě na kolečkových bruslích. „Ráda bych připomněla, že kočárky na takovou rychlost nejsou stavěné. Stačí jen zavadit o malý kamínek, nebo najet na hrbolek a převrátí se i s dítětem. Plánujete-li tedy častější sportovní aktivitu, je důležité se poohlédnout po speciálních kočárcích, kdy děcko sedí přímo dole v ose kola a je připoutané pětibodovým pásem. Navíc má nad sebou pevný kovový rám, který ho v případě převrácení ochrání před úderem do hlavy,“ uzavírá paní Renata.

Jaké vlastnosti bychom při výběru měli u kočárku požadovat?

  • váhu a stabilitu
  • jednoduchost skládání a rozložení 
  • rozměry složeného kočárku (pokud ho vozíme v autě)
  • nastavení výšky rukojeti
  • základní rozměry korbičky by měly být alespoň 80 cm x 35 cm
  • brzdy
  • úložný prostor (nákupní košík)
  • materiál potahů (prát zásadně v prostředcích doporučených prodejcem)
autor: RIH
Spustit audio

Související