Proces proměny. Den architektury se nese v kafkovském duchu

27. září 2024

Opomíjená, zapomenutá místa i mimořádné stavby. Navštívit je můžete během 14. ročníku celorepublikového festivalu. Ten trvá od pátku 27. září do čtvrtka 3. října. Zapojí se více než 120 měst a obcí.

„Je to popularizace architektury pro širokou veřejnost. Vždycky bývá důležité ukazovat témata, o kterých se třeba tolik nemluví. Letošní zní Proces proměny. Navazuje na 100. výročí úmrtí Franze Kafky. Zve tak účastníky na místa s kafkovskou atmosférou,“ říká městská architektka Lanškrouna Pavla Sommerschuh.

Na hřbitov i do paláců

Právě v Lanškrouně bude program hned v pátek 27. září. Připravená je netradiční prohlídka místního hřbitova pod heslem Funerální architektura z jiné perspektivy. Návštěvníci se dozví o skrytých krásách hřbitova, o jeho historii, urbanismu a plánování. „Loni přišlo kolem 80 lidí. Zájem byl velký, což mě překvapilo. Přicházejí aktivní obyvatelé města, ale třeba i takoví, kteří přijedou na místo vůbec poprvé, třeba na výlet.“

V Pardubicích připravili víkendovou procházku po historii prvorepublikových úřadů, paláců a ředitelství navržených architektem Ladislavem Machoněm se zastávkou u hotelu Grand a Okresního domu od Josefa Gočára. Lidé se podívají do kafkovského komplexu ředitelství pozemních staveb.

Lávka překlenující silnici I/35 v Litomyšli je zároveň vyhlídkou

Zájemci se můžou vydat i na komentovanou prohlídku areálu automatických mlýnů anebo na exkurze do tamní Gočárovy galerie, kterou oživí elektroakustické kompozice audiovizuálního umělce a režiséra Michala Kindernaye. Program se letos zaměří i na urbanistický vývoj čtvrti Ohrazenice.

V Pardubickém kraji bude Den architektury i ve Vysokém Mýtě, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a Žamberku.

Architektura na plátně

Paralelně se Dnem architektury běží znovu i jeho sesterský festival Film a architektura. Letošní ročník míří do kin s podtitulem Divnosti a jinakosti. Zaměří se na atypické stavby a neobvyklá zákoutí, ale i na netradiční filmová zpracování, případně absurdní spojení. V programu mají místo taky významné osobnosti architektury.

Třeba ve středu 2. října od 19 hodin promítnou v pardubickém Divadle 29 snímek Architektura ČSSR 58-89. „Přijede osobně režisér Jan Zajíček, se kterým nabídneme moderovanou debatu. Na projektu dělal 9 let. Navazuje tak na seriál pro Českou televizi pod taktovkou Vladimira 518. Má skvělé recenze. Je to z dnešního pohledu takové opomíjené období. Dělaly se tam často brutalistní stavby, které se po revoluci ve velkém bourají. Něco na nich ale zajímavého určitě je,“ myslí si Sommerschuh.

Co je náplní práce městského architekta? A k čemu se hodí architekt krajinářský? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související