Prošlý „pepřák“ na dně kabelky vás neuchrání. Propiska je účinnější

11. srpen 2023

Instruktor Viktor Brebera se věnuje výcviku bojových umění, ovládá taktickou střelbu i krizovou první pomoc. Své znalosti předává ostatním lidem, včetně státních složek u nás i v zahraničí.

„Na kurzech učíme lidi, aby nebyli lhostejní. Zatelefonovat o pomoc, když někdo leží na ulici, to je to nejmenší, co můžeme udělat,“ říká Viktor Brebera. V Radioporadně jsme se ho mimo jiné zeptali na to, jestli by ženy měly nosit v kabelce tzv. pepřák.

Instruktor sebeobrany Viktor Brebera

„Pepřový sprej v kabelce není špatný, ale je potřeba s tou věcí umět pracovat. Vyzkoušet si to. Často se setkávám s tím, že ženy přijdou na kurz a zajásají, že mají nějaký ten obranný předmět. Chvíli čekáme, než velká hromada z kabelky putuje na stůl, než se ze dna konečně vynoří sprej. Otočím ho a zjistím, že už není funkční, protože je deset let prošlý,“ popisuje své zážitky z kurzů instruktor Brebera.

S každou věcí určenou k obraně je třeba trénovat, ať je to pepřový sprej, taktické pero nebo střelná zbraň. S pepřovým sprejem je vhodné jít do přírody, zkusit se strefit třeba na strom, abychom zjistili, zda to vůbec dokážeme.

Taktické pero vzniklo z japonského vějíře

Taktické pero
Z jedné strany vypadá jako kuličkové pero. Důležitější je ale druhá strana s mírně zakulaceným hrotem, který dokáže útočníkovi způsobit bolestivé rány. Pero bývá z lehké kovové slitiny s vroubkovaným tělem pro dobrý úchop.

Taktické pero vypadá jako větší propiska, dokonce se s ním dá psát. Je to vhodná obranná pomůcka.

„Nejmocnější zbraní je obyčejná propiska. I s tou se můžeme účinně bránit. Ale taktické pero se hned tak nezlomí a odolá většímu tlaku. Útočníka nezabije, ale použitím na citlivá místa mu způsobí bolest a my se můžeme vyprostit z úchopu. Je to bolestivé i pro odolné muže, když víme, kam udeřit. Zacházet s taktickým perem učíme zdravotní personál, který se může dostat do konfliktu s neovladatelným člověkem,“ popisuje další možnost obrany instruktor.

Jak se zachovat v případě, že uvidíme na zemi bezvládné tělo člověka? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.