Recept na frustraci

Prý už teď muži nemají „mužská“ dobrodružství. A to, že jsou frustrovaní a agresivní, je prý nedostatkem možností pro „typicky chlapská“ vyžití.

Když jsem nedávno objevila článek, který jeho autor nazval: „Frustrovaní muži touží po adrenalinu“, hned jsem si řekla, vážený pane, nemáte pravdu!

Když je muž frustrovaný, netouží po adrenalinu, ale touží po něze a porozumění, ale o tom není ve vašem článku ani zmínka! Naopak! Píšete, že ve třetím tisíciletí už muži nebrání své rodiny, neválčí, neobjevují s nasazením svého života neznámé světy - chybí jim prostě dobrodružství a to je jeden z důvodů jejich frustrace. A já s vámi nesouhlasím.

Dnešním mužům nechybí dobrodružství a frustrovaní jsou úplně stejně, jako jsou frustrované ženy. A oběma stranám, mužům i ženám, pomůže v jejich frustraci něha a porozumění. O tom jsem přesvědčená a vy, kteří mě právě teď posloucháte, mi snad dáte za pravdu. Kdybychom používali něhu a porozumění, nebyl by frustrovaný nikdo z nás. Kdyby měl autor zmíněného článku kolem sebe něhu a porozumění, psal by o tom, jak muži, kteří mají kolem sebe něhu a porozumění, nepotřebují dobrodružství a adrenalin.

Opravdu si někdo může myslet, že dnešní muž, který má hypotéku, dvě malé děti a ženu na rodičovské dovolené, je frustrovaný z toho, že nemůže jít do boje nebo objevovat nový světadíl?

Pokud je dnešní muž z něčeho frustrovaný, tak to není to, že by neměl s kým bojovat, ale je to například boj o to, udržet si svou práci, nebo ho frustruje povýšení, na které čekal a nedočkal se, či zahraniční stáž, na kterou byl vybraný jiný, méně schopný kolega.

A mimochodem, za frustraci dnešních mužů, mohou i rozmazlené, neschopné ženy, které si nedovedou svůj čas a práci zorganizovat, a tak dnešní muž může být frustrovaný i z toho, že se vrací každý den z práce nikoli domů, ale do „cirkusu“, kde není nic na svém místě, jeho žena je utahaná a nervózní, a děti zlobí a nechtějí jít spát.

Ano, může být frustrovaný i z toho, že nezná nic jiného než práci a návrat „do cirkusu“. Že nemá čas a často ani chuť na kamarády, na své koníčky, na divadlo, na koncert. Je frustrovaný, protože jeho žena nedokáže ocenit jeho práci, nedokáže ocenit, že od rána do noci pracuje, aby se rodina měla dobře. Je frustrovaný, protože má pocit, že jí víc než na něm, záleží na tom, aby byla vytřená koupelna a uklízený byt. Je frustrovaný, protože sotva vstane od večeře a chce si jít na chvíli sednout ke zprávám v televizi, jeho žena na něho zaječí:

„A to nádobí bude dávat do myčky kdo?!“

A tohle zaječení ho do jeho frustrace namočí ještě víc, protože mu je jasné, že jeho ženě je úplně jedno, že dneska celý den řešil důležitý pracovní problém, a vyřešil ho, a všichni mu blahopřáli, je jí úplně jedno, že si s ní chtěl teď večer sednout, otevřít lahev vína a všechno jí povědět, a až by ho pochválila a byla na něho hrdá, a děti by krásně spaly, protože když jsou v pohodě rodiče, jsou v pohodě i děti, tak by krásný večer mohl pokračovat krásně i dál…

No jo, ale to by ta jeho ženská nesměla zaječet: „A to nádobí bude dávat do myčky kdo?!“

A jsme opět u něhy a porozumění. Jednoduchý recept na příjemný večer, během kterého muži naroste sebevědomí a jeho frustrace zmizí, aniž by šel do boje či objevil neznámý kontinent, jednoduchý recept na příjemný večer, kdy si žena potěšeně uvědomí, že si vzala chlapa, který ji má rád, kterému to myslí, který je ve své práci úspěšný a o rodinu se stará, a ona se, díky jeho spolehlivosti, může teď pár let věnovat dětem...

Něha a porozumění. Jednoduchý recept na krásný večer. Jednoduchý recept, a přitom se nám málokdy povede.

Vzpomeňte si, tiše a sami pro sebe, kdy jste u vás doma naposledy použili něhu a porozumění. A pokud si náhodou vzpomenout nemůžete, zkuste to teď!

Dejte něhu a porozumění někomu, kdo je právě teď s vámi doma...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.