Rivalitu mezi Hradcem a Pardubicemi nevnímám, říká dramaturgyně pardubického divadla

4. leden 2024

Pro divadelníky není nic horšího, než prázdné divadlo a herci, kteří nemají pro koho hrát. Východočeské divadlo Pardubice se spíše potýká s opačným problémem. Během vánočních svátků bylo vyprodáno do posledního místa.

Co se chystá v dalších měsících? I na to jsme se zeptali dramaturgyně Východočeského divadla Pardubice Anny Zindulkové Hlaváčkové. Ve Východočeském divadle Pardubice vybírají skladbu divadelních her tři dramaturgyně.

„Jana Pithartová, Jana Uherová a já tvoříme dohromady tým, který se vzájemně doplňuje. Diskutujeme spolu a snažíme se, abychom vyhověli repertoárem všem věkovým kategoriím. To je cíl divadel městského typu, jako jsme my. Měli bychom nabídnout všechny žánry. A mám pocit, že naši diváci to berou tak, že pokud se jim jedna věc nelíbí, bude se jim příště líbit druhá. Svoje publikum známe a snad víme, čím je potěšit a co si můžeme dovolit,“ podotýká dramaturgyně Anna Zindulková Hlaváčková. A co se týká rivality mezi divadly?

„S kolegy z jiných divadel se známe, komunikujeme společně, povídáme si jak na profesní, tak osobní úrovni. Nevnímám to jako rivalitu. Divadla v krajích usilují o stejnou věc. Chceme, aby k nám lidé chodili, aby se vzdělávali, a také pobavili. Známou rivalitu mezi Hradcem a Pardubicemi vůbec nevnímám,“ přiznává dramaturgyně.

Plánovat hodně dopředu se nedá

Dramaturgický plán napsaný na několik let dopředu podle Anny Zindulkové Hlaváčkové neexistuje. „Každá z nás dramaturgyň má trochu jiné představy, vedeme diskuzi. Situace kolem nás se mění, snažíme se reagovat pružně, hledáme nové režiséry a potřebovali bychom doplnit herecký tým o mladého herce,“ svěřuje se dramaturgyně.

Divadelní hry se plánují na divadelní sezónu, která se kryje se školním rokem. Do konce června uvede Východočeské divadlo Pardubice čtyři premiéry, z toho tři v městském divadle a jednu na Kunětické hoře. Více uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související