Samostatné Československo, Machoně i opraveného Jonáše představí Východočeská galerie

24. říjen 2018

Jak se odrazilo dílo Ladislava Machoně na podobě centra Pardubic, jaký otisk zanechal vznik samostatného Československa ve výtvarném umění, anebo jak před sto lety vypadaly Pardubice? Na všechny tyto otázky odpoví Východočeská galerie v Pardubicích, kam nás pozvala její ředitelka Hana Řeháková.

Ladislav Machoň je možná trochu opomíjenou osobností, přitom denně v centru Pardubic mnozí míjí jeho stavby bez většího povšimnutí. Velká část z nich dodnes slouží svému účelu bez nutnosti větších stavebních zásahů. Výstava „Ladislav Machoň a Pardubice“ nabízí také samostatnou kapitolu věnovanou nerealizovaným pracím. Doplňuje ji řada komentovaných prohlídek výstavy, přednášek, nebo procházka po jeho realizacích v centru Pardubic.

100 let republiky v galerii

Také Východočeská galerie nezapomíná na sté výročí vzniku Československa a při té příležitosti připravila výstavu „Křehké sny Modernity“. Ta prostřednictvím moderního umění mapuje období let 1918 až 1938. Připomíná také významné momenty a přední umělecké osobnosti spojené svým působením nebo původem s regionem Pardubicka.

Hana Řeháková

V letošním roce si několik stých výročí připomínají také ve Vídni. Je to sto let od úmrtí velkých osobností, jako byl Gustav Klimt, Otto Wagner, Koloman Moser, nebo Egon Schiele. „Minulý týden už jsem věnovala přednášku Otto Wagnerovi a příští týden ve středu 31. října bych v 10 a v 17 hodin ráda připomněla tvorbu Gustava Klimta. Přednáška bude ve tvůrčím atelieru, který je přístupný z průjezdu domu číslo 49 hned vedle domu U Jonáše,“ zve Hana Řeháková.

Dům U Jonáše otvírá

Po loňské havárii vody se také slavnostně otevře velká část domu „U Jonáše“. Od 13. listopadu tam návštěvníci uvidí další výstavu, která se z části bude věnovat stoletému výročí republiky. Ponese název „Pardubice očima malířů“. Od stejného data by pak galerie chtěla představit také nové akvizice.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.