Sázím, sázíš, sázíme

Každý máme nějakou neřest. Některá je větší, jiná menší. Ta moje neřest je malá, ale hlavně je strašně stará. Mám ji totiž od svých pětadvaceti let.

Tehdy se mi narodil syn Filip. Já jsem z dat kolem jeho narození, vymyslela šest čísel, která od roku 1975 sázím ve Sportce - každý týden pouze jeden sloupek. Nepočítám, kolik jsem prosázela, protože tento svůj, poměrně laciný mini - hazard, miluju!

Těším se na každý středeční a nedělní tah, protože jednou se určitě stanu milionářkou, tím jsem si jistá! Přes čtyřicet let sázím stejná čísla! To by v tom byl čert, abych už konečně jednou nebrala balík!

Víte, ale když to tak vezmu, o peníze mi už dávno nejde. Mám prostě ráda, těšení se na tah Sportky. Mám ráda i povinnost vsadit šest svých magických čísel na středu a na neděli. A pokud tuhle vášeň někdo nechápe, tak mu doporučím svůj mnohokrát vyzkoušený recept na spaní!

Když nemůžu usnout, začnu si plánovat, co komu z rodiny koupím, až vyhraju milion, na nikoho nezapomenu, všem rozdávám radost a než ji stačím všem rozdat, s blaženým úsměvem usínám…

Bude to takových dvacet let, co jsem ráno pospíchala na vlak do Prahy, a na poslední chvíli jsem v kuchyni vyhazovala z peněženky zbytečné papírky - co mám koupit, kam zajít, co udělat. Vytáhla jsem z peněženky i staré tikety Sportky, přetrhla je v půlce, hodila do koše a pak jsem utíkala na nádraží.

Ve vlaku do Prahy jsem si uvědomila, že není čtvrtek, jak jsem si myslela, ale je středa, a že teprve dnes večer bude tah čísel na přetrženém tiketu, který jsem vyhodila do odpadkového koše v naší kuchyni!

Ritušce bylo tehdy dvanáct, chodila na základní školu a hodně mi pomáhala. Například pravidelně, když přišla ze školy, vynášela koš s odpadky...

Hned jak jsem přišla do Činoherního klubu, začala jsem vytáčet číslo školy. Být to dneska, zachrání mě jedna esemeska, ale tehdy ještě mobily nebyly a já se dlouho nemohla na pevnou linku dovolat, nakonec se mi ozvala ředitelna a já poprosila zástupkyni ředitele, aby Ritě vyřídila, ať nevynáší odpadkový koš, až přijde ze školy, že jsem tam něco omylem vyhodila. Ať počká, až přijedu z Prahy.

Později jsem se od Rity dozvěděla, že si ji zástupkyně nechala zavolat školním rozhlasem, že se strašně lekla, co provedla, spolužáci byli také vykulení, a když se v ředitelně dozvěděla důvod poprasku, pomyslela si něco o bláznivé mamince...

Když jsem šla odpoledne z vlaku, zastavila jsem se pro jistotu u pana Vidrny, kam chodím svoje čísla sázet, a ujistila jsem se, že tiket, i když přetržený, stále platí.

A doma jsem před Rituškou, která si významně klepala na čelo, vítězně vytáhla z odpadkového koše mého přetrženého miláčka a … večer jsem nic nevyhrála. Ale to je přece úplně jedno! Jen si to představte, co by se dělo, kdybych večer vyhrála dvacet milionů! Šla bych pro tiket do peněženky a tiket nikde! Vyděsila bych se.

Kde ho mám? Proboha! Já ho ráno přetrhla a hodila do koše! A Rita odpadky vyhodila do kontejneru! Popeláři kontejner vyvezli – a já přišla o dvacet milionů!

Spustit audio