Silničáři u Časů otevřou nový most přes budoucí D35

29. červen 2021

Cesta autem z Pardubic na Holice bude od zítřka o něco pohodlnější. Ředitelství silnic a dálnic totiž uvede do provozu nový most přes budoucí dálnici D35 u obce Časy a řidiči tak po několik měsících nebudou muset jezdit po provizorních vozovkách. Před uvedením do provozu ale bylo ještě potřeba most otestovat zatěžkávací zkouškou.

„Pod mostem se nainstaluje měřící zařízení, které laicky řečeno měří deformace toho mostu a nahoru najedou auta jako přesně definovaná břemena,“ vysvětluje postup zatěžkávací zkoušky manažer stavby dálnice D35 Ivan Nehera. Přesně definovanými břemeny jsou v tomto případě plně naložené čtyřnápravové kamiony. Ty následně na most najedou v přesně daných sestavách. Most by měl bezpečně unést 180 tun.

Nová křižovatka na silnici I/36 u Časů

Pomocí sond a dalších měřících zařízení pak specializovaná firma měří, co přesně s mostem maximální zatížení udělá. Aby se takové zatížení na most dostalo v praxi při běžném provozu, Ivan Nehera skoro vylučuje. „My tomu mostu děláme to nejhorší, co by ho mohlo potkat.“

Po mostě se řidiči poprvé projedou 30. června. Stejně tak i po už hotové nedaleké okružní a normální křižovatce, které budou sloužit pro napojení sjezdu z budoucí dálnice. Hned prvního července pak začne demolice provizorních vozovek, aby stavaři mohli pokračovat s budováním dálnice.

Mapa: Čárkovaně jsou vidět nové křižovatky i budoucí D35:

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související