Sněžná děla jedou. Vlekaři chtějí otevřít do Vánoc

30. listopad 2018

Vlekaři začali se zasněžováním sjezdovek. I když je počasí pro výrobu technického sněhu ideální, nemohou v některých resortech pustit děla naplno.

I když teploty jsou pro výrobu technického sněhu příhodné, i vlekaře zasáhlo letošní sucho. Ve vodních tocích, odkud pro sněžná děla čerpají vodu, je totiž málo vody. To je případ i skiresortu Buková Hora. Pokračuje jeho mluvčí Petr Toman: „Pro nás to znamená v tuhle chvíli, že proti sezónám kdy vody byl dostatek, tak jedeme na nějakých 30-40% výkonu technického zasněžování. Což znamená, že délka připravení střediska se tím násobí.“

V Dolní Moravě bude další sjezdovka a prosklená restaurace

Skiareál Sněžník Dolní Morava nabízí nejen kvalitní podmínky pro lyžování, ale také kouzelné výhledy do kraje

Skicentra v Pardubickém kraji letos investovala do technického vybavení, aby mohla lépe upravovat a zasněžovat svahy. V Dolní Moravě vzniká nová sjezdovka a prosklená restaurace. Jízdné zdražuje Skiresort Buková hora a skiareály v Dolní Moravě.

Technický sníh vyrábějí také na sjezdovce v Hlinsku. Tam byly podle majitele sjezdovky Roberta Vokáče připravení už minulý týden a jen čekali, až budou příznivější teploty, což tento týden zatím vychází. Areál bere vodu z Chrudimky a prý zatím nikdy nebyl vody nedostatek.

Sněžná děla jsou v provozu také v největším resortu v regionu, na Dolní Moravě. Areál bere vodu z Moravy, Březné a Šanovského potoka. I tam je málo vody a odbor životního prostředí v Králíkách hlídá, aby v tocích byl stále dostatečný průtok.

Vleky se rozjedou do Vánoc

A jak to vypadá se začátkem sezóny? Většinou to chtějí stihnout do Vánoc. Například na Dolní Moravě si stanovili termín 15. prosince a prý sezónu zahájí, ať sníh bude, nebo ne.

Ve stejný den by sezónu rádi zahájili i na Bukové hoře, říká mluvčí ski resortu Petr Toman: „Vstupuje do toho spousta věcí, které to můžou ovlivnit. Rádi bychom zahájili sezónu s tím, že by se otevřela jedna sjezdovka a pak by se pracovalo na dalších.“

Dolní Morava, Buková hora nebo Hlinsko nejsou jediné sjezdovky v regionu. Například na Pekláku v České Třebové zatím technický sníh nevyrábějí, podobné je to i v Poličce.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související