Spolek Rozběháme Luži rozpohyboval nejen nohy. Zasáhl i srdce

7. červenec 2021

Organizací, které se snaží vést lidi ke sportu, přibývá. Jedna taková vznikla v únoru 2019 v Luži na Chrudimsku. Skupina lidí chtěla rozběhat obyvatele Luže a okolí. A docela se jim to dařilo. Díky sociálním sítím se lidé z města o jejich činnosti rychle dozvěděli a začali se ke skupině přidávat.

„Během několika měsíců vzniklo silné jádro a začali jsme přemýšlet, jak to běhání posunout dál, aby to naše snažení mělo ještě větší přínos. Nápovědou pro nás byla Hamzova léčebna u nás na Košumberku. A tak vznikl na podzim roku 2019 spolek Rozběháme Luži. A začali jsme pořádat různé akce pro lidi s tím, že vybrané startovné jsme vždy věnovali určitému člověku, který potřeboval pomoc,“ vysvětluje Pavel Karal ze spolku Rozběháme Luži.

První akce – Běh pro Patrika

Běh pro Patrika, který se léčil v Hamzově léčebně, to byla  první záležitost pro spolek Rozběháme Luži. Patrik je mladý muž, který se poranil při skoku do vody a zůstal na vozíku, který potřeboval opravu.

Čtěte také

„Tehdy pršelo, byl jsem smutný, že si nikdo zaběhat nepřijde. Ale nakonec přišlo hodně lidí a vybrali jsme tenkrát na opravu invalidního vozíku pro Patrika 16 000 Kč. Někomu se to může zdát málo, ale byl to náš první úspěch. Ten pocit, který jsme z toho měli, nám řekl, že tímto směrem půjdeme dál a myslíme si, že se nám to daří,“ popisuje Pavel Karal.

A pokračovaly další záchranné akce spojené s během a pohybem.  Dnes má spolek Rozběháme Luži kolem 720 příznivců a nabalují se další.

V době covidu propagoval spolek Rozběháme Luži pohyb jako takový spíše motivačně, na sociálních sítích. Virtuálně se uskutečnila také další konkrétní akce, tentokrát Plán pro nemocného Matyáše. Úspěch v podobě vybraných 50 000 Kč se dostavil. A účet na pomoc dalších vybraných lidí má spolek Rozběháme Luži stále otevřený.

Akce Z – pro spolužáka Zdendu

Zdeněk Kamenický je občanem Luže, i když poslední více než dva roky strávil po nemocnicích. Teď se léčí v Hamzově léčebně.

„Zdenda je můj spolužák a vím, že jeho žena, která je také velmi vážně nemocná, zůstala na všechno sama. Manželé mají rozestavěný domek v Luži, ale ten je potřeba upravit pro vozíčkáře. A právě na jejich bydlení je určený výtěžek z Akce Z,“ popisuje nelehkou situaci manželů Kamenických Soňa Krátká, která se také přidala ke spolku Rozběháme Luži.

„To, co nadělil osud Zdeňkovi a jeho manželce Stáně, a to, co ti dva spolu snášejí, se mě velmi dotklo. A mám velkou radost, že spolek Rozběháme Luži se jim snaží pomoct. Zdeněk se tomu velmi divil. Ale řekla jsem mu jen: Zdeňku, nediv se, jsi mezi svými,“ uzavírá Soňa Krátká a upozorňuje na otevřený účet spolku Rozběháme Luži, kam lidé mohou přispět v akci Z. Celá Akce Z vyvrcholí podzimním během pro Zdendu.

Spustit audio

Související