Střídavou péči po francouzsku si může dovolit málokdo. Ale funguje

21. březen 2023

Jak to udělat, aby děti mohly zůstat dětmi a oba rodiče zůstali rodiči svých dětí i po rozvodu? V době, kdy jsou vztahy rodičů napjaté k prasknutí, může pomoct k rozumné domluvě schopný mediátor. 

„V první řadě je potřeba, aby si rodiče uvědomili, že dítě potřebuje ke šťastnému životu svůj čas ve společnosti jak matky, tak otce. Mělo by mít bezbariérový přístup k oběma rodičům. A rodiče by měli být schopni přijímat radostné zážitky svého dítěte z návštěvy toho druhého,“ říká mediátorka JUDr. Eva Vaňková.

Tady bydlím, sem chodím na návštěvu

Rodičovský plán je metodickou pomůckou pro rodiče, kteří chtějí uzavřít dohodu o tom, jakým způsobem budou pečovat o děti po rozvodu. Jednou z hlavních otázek rodičovského plánu je, kde bude dítě bydlet. Domov by měl být jeden.

Čtěte také

„Střídavá péče vznikla ve Francii. Tam splňují myšlenku jednoho domova. Dítě bydlí tam, kde mělo domov, a rodiče se u něj střídají. Dnes jsou i u nás rodiny, které takhle fungují. Bohužel si to ale málokdo může dovolit z ekonomických důvodů,“ popisuje praxi mediátorka Vaňková a pokračuje:

„Každé dítě je jiné, některé to zvládá s přehledem a některé velmi útrpně. Vadí mu, že nemá jednu postel, stůl, jedno místo pro svoje věci. Lepší je model: Tady bydlím a sem chodím na návštěvu. A ta návštěva může být velmi častá, klidně i několik dní v týdnu,“ myslí si JUDr. Eva Vaňková.

hádka rodičů, rozvod, rozchod, dítě, střídavá péče

Nejdůležitější a zcela zásadní je podle ní vzájemná dohoda rodičů. Pravidla pro děti by měla být jednotná. To, co funguje u mámy, bude fungovat i u táty. Pro děti jsou stejná pravidla velmi důležitá, potřebují je pro svůj pocit bezpečí.

Rodičovský plán nastavuje zrcadlo

„Snažíme se nastavit rodičům zrcadlo, aby si uvědomili, že potřebuje oba rodiče ve shodě. Nejhorší je, když Anička říká, co chce slyšet maminka, tatínkovi pak to, co chce slyšet tatínek. Říká to, co si myslí, že udělá rodičům radost. Zkuste se vcítit do kůže toho dítěte. Co si opravdu Anička myslí a bojí se to říct, aby nezpůsobila konflikt?“ popisuje příklad z praxe mediátorka.

Jak může fungovat společný účet rodičů určený na výdaje dítěte? Dokáže zamezit hádkám kvůli penězům na kroužky, oblečení nebo zubní rovnátka? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související