Studentky provařily svou školu v rozhlase. Gastro prý jedině v Poličce

13. prosinec 2023

Studenti SOU a SOŠ Polička mají velkou výhodu. Budoucí kuchaři a cukráři si mohou vyzkoušet práci ve funkční restauraci, kterou mají přímo na škole. Tento týden nabízeli předvánoční menu a další – valentýnské s nádechem Francie – chystají na únor.

„Naše studentská firma skutečně reálně existuje, nejen fiktivně, jak je běžné. My to máme opravdu všechno reálně, se všemi příjmy i výdaji. A něco málo si i vyděláme,“ usmívá se studentka Iveta Kališová, která studuje gastronomii, což je čtyřletý obor s maturitou, který cílí na vedoucí pozice v gastronomických provozech.

Úspěchy mají řezníci i sommeliéři

Ve studiu Českého rozhlasu Pardubice se představily tři studentky gastronomie z Poličky, které reprezentují svou školu na různých soutěžích.

Gabriela Unčovská si vede velmi dobře na číšnických soutěžích, je skvělou sommeliérkou a druhé místo v republice si vysloužila jako teatender. „Teatender je ten, kdo umí pracovat s čajem za barem i v kuchyni, takový čajový barman, odborník na podávání čaje a přípravu míchaných teplých i studených nápojů z čaje,“ popisuje svou disciplínu Gabriela.

Eliška Fleková je pro změnu nejlepší barmankou a Iveta Kališová soutěží v carvingu, což je umělecké vyřezávání do ovoce. „Teď jsem byla v Praze a vyhrála jsem dvě první a jedno druhé místo ve všech kategoriích. Děkujeme celé škole, podporují nás opravdu ve všem,“ pochvaluje si studentka Iveta.

Spustit audio

Související